Servische basketballers beginnen WK met ruime zege

In China is zaterdag het wereldkampioenschap basketbal van start gegaan. Bij flink wat ploegen ontbreken de nodige sterren uit de NBA, zoals bij de VS, maar genoeg topspelers zijn wél gewoon aanwezig.

Met onder meer de enorme Nikola Jokic is Servië wellicht de grootste uitdager van de Amerikanen en de ploeg begon goed: Angola bleef in de eerste helft nog redelijk bij, in de tweede helft werden ze aan de kant geschoven. Sacramento Kings-speler Bogdan Bogdankovic was goed voor 24 punten en Servië won in Foshan vrij simpel met 59-105. In dezelfde groep won Italië dan weer makkelijk van de Filipijnen, vooral dankzij een 37-8 eerste kwart: 108-62.

In groep A opende het thuisland het bal in Beijing met een ploeg vol spelers uit de eigen competitie. Dat leverde een 70-55 zege op tegen Ivoorkust, waar het gros in Frankrijk speelt. Polen, na 1967 eindelijk terug op het WK, begon met een keurige 80-69 zege op Venezuela.

In groep B won Rusland, spelend met louter mannen uit de eigen competitie, met 82-77 van het Nigeria van drie NBA-spelers. De sterke Argentijnen openden hun titeljacht in die groep met een 95-69 op Zuid-Korea, wat het vooral moet hebben van de genaturaliseerde Ricardo Ratliffe.

Iran had een dikke voorsprong op Puerto Rico, maar gaf het in een paar minuten tijd volledig uit handen dankzij onder meer een 0-14 run aan het einde en Puerto Rico won met 81-83. Spanje is een gevaarlijke outsider voor de titel en begon met een 101-62 zege op Tunesië.

De vijf beste plays van de dag (Bron: YouTube)