Schurter voor de achtste keer wereldkampioen mountainbike

Nino Schurter is voor de achtste keer wereldkampioen geworden in de crosscountry. De Zwitserse mountainbiker won in het Canadese Mont-Sainte-Anne voor zijn landgenoot Mathias Flückiger en de Fransman Stéphane Tempier.

Mathieu van der Poel, in volle voorbereiding voor het wereldkampioenschap op de weg in Yorkshire over vier weken, was de grote afwezige. De Nederlander domineerde samen met Schurter het wereldbekercircuit en door afwezigheid van Van der Poel was Schurter de grote favoriet.

Toch bleef de wedstrijd in het Canadese Mont-Sainte-Anne gesloten. Ondanks meerdere aanvallen bleef het lang samen, maar in de vijfde van de zeven rondes viel de beslissing. Na een nieuwe aanval van Schurter ging hij er solo vandoor nadat eerst Mathias Flückiger en Stéphane Tempier te maken kreeg met materiaalpech. De twee vielen terug naar de eerste achtervolgende groep.

Daar reed de Italiaan Gerhard Kerschbaumer in de voorlaatste ronde weg. Maar Schurter ging onbedreigd naar zijn achtste wereldtitel in het mountainbiken. De Italiaan leek op weg naar het zilver, maar ditmaal kreeg hij te maken met pech. In de laatste ronde kreeg Kerschbaumer een lekke band, waardoor een zekere zilveren medaille de prullenbak in kon. Ook het brons ging aan de Italiaan voorbij.

Waar Flückiger en Tempier eerder de race te maken kreeg met pech was het nu een gelukje dat Kerschbaumer moest afhaken om de medailles, want zo pakte Flückiger het zilver en zorgde zo voor een tweetje voor de Zwitsers, terwijl Tempier met de bronzen medaille alsnog op het podium mocht.

Milan Vader de enige Nederlander aan de start haalde finish niet. Na een goede start reed hij rond de tiende plaats, maar na materiaalpech zakte weg buiten de top vijftig en zou uiteindelijk opgeven dit WK.