Ferrand-Prévot wereldkampioen mountainbike, Nederlandse dames vier en zeven

Pauline Ferrand-Prévot is de nieuwe wereldkampioene mountainbike crosscountry. De Française had geen beste start maar na een inhaalrace werd ze uiteindelijk makkelijk voor de tweede keer in haar carrière wereldkampioen in het mountainbike.

Rebecca McConnell had samen met Jolanda Neff de beste start, al kon uittredend wereldkampioene Kate Courtney in de eerste ook nog mee met het kopduo. In de tweede ronde moest de Amerikaanse afhaken en ze werd al snel in de wedstrijd voorbij gereden door het Nederlandse duo Anne Terpstra en Anne Tauber, die de hele tijd rond de vierde plaats fietste.

Vanuit de achtergrond kwam Pauline Ferrand-Prévot sterk opzetten. De Française had een matige start maar één voor één raapte de wereldkampioene van 2015 de tegenstand op en reed al vrij snel naar de podiumplaatsen.

Op het moment dat Ferrand-Prévot op de derde plaats reed moest Neff vooraan McConnell laten gaan. De Australische nam al snel een voorsprong op de Zwitserse, maar het gevaar kwam van Ferrand-Prévot. De 27-jarige Française, die de afgelopen jaren veel blessureleed kende, kwam al snel aansluiten bij Neff en liet haar vervolgens ook meteen achter zich. Ferrand-Prévot ging op weg naar de Australische en binnen een halve ronde had ze een gat van dertig seconden gedicht.

Ferrand-Prévot bleek haar race perfect ingedeeld te hebben want in het vervolg van de wedstrijd bleek de Française alleen maar uit te lopen en pakte zo haar tweede wereldtitel in het mountainbike. Neff reed nog naar een tweede plaats nadat McConnell volledig was leeg gereden, die nog wel het brons pakte.

Nederland deed het uitstekend met plaatsen 4 en 7 voor respectievelijk Terpstra en Tauber, maar een medaille zat er nooit echt in voor de Nederlandse dames.