WK-brons voor superzwaargewicht Meyer

Judoka Roy Meyer heeft op de laatste dag van de individuele wedstrijden brons gepakt op het wereldkampioenschap judo. In de Nippon Budokan in Tokyo lagen zaterdag nog drie Nederlandse medaillekansen klaar voor de superzwaargewichten, de vrouwen boven 78 en mannen boven 100 kilogram.

Meyer begon met een knappe zege op de Rus Inal Tasoev, waarna hij Ölziibayaryn Düürenbayar uit Mongolië het nakijken gaf. In de kwartfinales ging Meyer na zijn derde straf in de golden score ten onder tegen de Tsjech Lukas Krpalek, de olympisch kampioen in de klasse tot 100 kilogram.

Henk Grol opende met winst op Iurii Krakovetskii uit Kirgizië, waarna de Chileen Francisco Solis en de Ecuadoriaan Freddy Figueroa eraan moesten geloven. Tegen wereldkampioen Guram Tushishvili was hij niet opgewassen: de Georgiër legde Grol eerst op de zij en maakte het daarna met een ippon af in de kwartfinales.

In de herkansingen werd Grol neergelegd door de gigantische Braziliaan Rafael Silva, die met zijn 165 kilo vervolgens wel de strijd om brons verloor van de pas 18-jarige Zuid-Koreaan Kim Min-jong. Meyer klopte de Braziliaan David Moura en nam het voor brons op tegen Tushishvili, die hij na een mooie waza-ari versloeg.

Tusishvili had de halve finale verloren van de Japanse vice-olympisch kampioen Hisayoshi Harasawa, Kim verloor van Krpalek en de twee namen het dus tegen elkaar op in de finale. Dat werd een uitermate slopende strijd, waarin het tot ver in de golden score ging. De totaal uitgeputte Harasawa kreeg na bijna een complete tweede wedstrijd zijn derde straf en dus is Krpalek wereldkampioen.

Krpalek - Harasawa (Bron: YouTube)

Bij de vrouwen tot 78kg won Tessie Savelkouls van de Britse Sarah Adlington, maar Iryna Kindzerska uit Azerbeidjzan was vervolgens te sterk. Het goud ging uiteindelijk naar de Japanse Akira Sone, die de uiterst ervaren Cubaanse oud-kampioene Idalys Ortiz klopte.

De geboren Française Kayra Sayit, overgestapt naar Turkije, klopte de totaal uitgeputte Braziliaanse Beatriz Souza in de strijd om brons. Het andere brons ging dankzij Sarah Asahina, de uittredend wereldkampioene, naar Japan; zij versloeg ook een Braziliaanse, tweevoudig vicewereldkampioene Maria Suelen Altheman.