Vier Nederlandse boten naar halve finales op WK roeien

Op het wereldkampioenschap roeien in het Oostenrijkse Linz-Ottensheim hebben vier Nederlandse boten, allemaal in olympische disciplines, zich woensdag geplaatst voor de halve finales. Twee boten haalden het niet en moeten strijden om maximaal de dertiende plek.

Skiffeuse Laila Youssifou eindigde in haar kwartfinale als derde en dat is precies wat gevraagd werd. De Nederlandse finishte ver voor nummer vier Annekatrin Thiele, die een weinig succesvolle overstap maakte vanuit de zeer succesvolle Duitse dubbel-vier, waarmee ze twee wereldtitels en olympisch goud én zilver won.

Ook Stef Broenink maakte indruk in de skiff. Hij won zijn kwartfinale overtuigend en liet van alle acht kwartfinales uiteindelijk zelfs de op één na snelste tijd noteren, alleen de Tsjech Ondrej Synek - goed voor vijf wereldtitels, drie keer WK-zilver en drie olympische medailles - was sneller, hoewel tijden niet zoveel zeggen.

Marieke Keijser en Ilse Paulis overtuigden in de lichte dubbel-twee: het duo won de kwartfinale ruimschoots en plaatste zich dus voor de halve finales. Dat deden Amos Keijser en Nicolas van Sprang ook in de dubbel-twee, ook zij kregen dat voor elkaar met ruime winst in de kwartfinales.

In de twee-zonder ging het niet best, zowel bij de vrouwen als de mannen. Hermijntje Drenth en Kirsten Wielaard werden kansloos zesde en laatste, Freek Robbers en Michiel Mantel zaten nooit in de strijd om de volgende ronde en werden vijfde.