Judoka Ono bevestigt status als grootheid, eerste WK-goud Canada ooit

Judoka Shohei Ono heeft laten zien niet alleen 's werelds beste te zijn in de klasse tot 73 kilogram, maar misschien wel de beste pound-for-pound-judoka ter wereld te zijn. In de Nippon Budokan in Tokyo pakte hij na 2013 en 2015 zijn derde wereldtitel.

In de finale stond Ono tegenover de Azeri Rustam Orujov, die hij drie jaar geleden in de olympische finale al klopte. Dat was nu weer het geval: na een ruime minuut gooide Ono zijn opponent met een uchi-mata op de rug, waarmee hij zijn ijzersterke WK op passende wijze bekroonde.

Het eerste brons ging naar Rusland, doordat Denis Iartcev te sterk was voor Somon Makhmadbekov uit Tadzjikistan. Diens landgenoot Behruzi Khojazoda vocht vervolgens een gigantisch duel uit met Hidayat Heydarov uit Azerbeidzjan. De heren gingen de golden score in en waren werkelijk totaal gesloopt, maar onder een staande ovatie won Heydarov na ruim elf minuten vechten eindelijk.

Ono vs Orujov (Bron: YouTube)

Ook de vrouwen tot 57kg streden om het goud en dat werd een unicum: Canada pakte voor het eerst een wereldtitel. De 23-jarige in Japan geboren Christa Deguchi, dochter van een Canadees en sinds enkele jaren uitkomend voor dat land, won in de finale door de Japans-Japanse Tsukasa Yoshida met een ura-nage te verrassen en te onttronen.

Brons was er voor Polen dankzij Julia Kowalczyk, die de Bulgaarse Ivelina Ilieva vrij snel het nakijken gaf. Olympisch kampioene Rafaela Silva uit Brazilië wist zich met de nodige moeite langs Sarah Cysique uit Frankrijk naar het andere brons te knokken, Sanne Verhagen sneuvelde in de derde ronde tegen Yoshida.

Deguchi vs Yoshida (Bron: YouTube)