Gevangenisstraffen tot 9 maanden geëist in vechthondenzaak

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag voor de rechtbank in Amsterdam gevangenisstraffen tot 9 maanden geëist tegen 4 verdachten. Het OM verwijt verdachten deelname aan een criminele organisatie die zich gedurende een langere periode bezig heeft gehouden met het illegaal bedrijfsmatig fokken van en handel in (vecht) honden, het organiseren van hondengevechten, het benadelen van de gezondheid van die honden en het illegaal gebruik van diergeneesmiddelen.

Vechtkenmerken en agressieve karaktereigenschappen
Uit onderzoek is gebleken dat verdachten zich bezighielden met het opzettelijk fokken van honden met vechtkenmerken en agressieve karaktereigenschappen, zodat deze honden geschikt zouden zijn voor deelname aan hondengevechten. Gedurende het onderzoek werden 25 honden in beslaggenomen, waarvan een tweetal gewonde honden die kort tevoren hadden moeten deelnemen aan een door verdachten georganiseerd gevecht. De andere honden vertoonden oude littekens en wonden die bij gevechten pasten.

Verder werden goederen aangetroffen die werden gebruikt bij hondentraining en -gevechten zoals breaksticks, ‘spelmateriaal’ en een verzwaarde hondenhalsband. Ook werd een grote hoeveelheid diergeneesmiddelen, hechtmaterialen, wondverzorgingsmiddelen en infuusmateriaal aangetroffen. Tevens diverse digitale gegevensdragers met daarop beelden van gruwelijke hondengevechten en binnen- en buitenlandse hondenpaspoorten, registratiecertificaten en vaccinatiebewijzen.

Er werden vaste afspraken gemaakt over gevechten die plaatsvonden bij verdachten en andere deelnemers, waar een pit, gevechtsarena, moest worden opgebouwd. De gevechten vonden plaats volgens vaststaande regels vaak in aanwezigheid van een scheidsrechter. Deelnemers kenden hun rol, zo moedigden de aanwezigen hun honden constant aan, haalden ze uit elkaar, zetten ze terug in hun hoek en lieten ze vervolgens weer opnieuw los, waardoor het gevecht doorging. Dergelijke gevechten gingen gepaard met harde muziek tijdens het gevecht om het gegrom, gepiep en gejank te overstemmen, zodat de buren geen argwaan zouden krijgen.

Ernst van de feiten
“Verdachten hebben gedurende langere tijd in georganiseerd verband stelselmatig honden gefokt op agressieve karaktereigenschappen en tevens bedrijfsmatig gefokt en gehandeld zonder dat zij voldeden aan de daarvoor wettelijke bepalingen.

Zij hebben het systeem om op verantwoorde en gecontroleerde basis honden te fokken, óók pitbullachtige honden, ondermijnd. De uitgebreide regelgeving op Europees en nationaal niveau ter voorkoming van misstanden bij het verantwoord omgaan met honden is niet voor niets in het leven geroepen en het negeren van die regelgeving kan zeer ernstige gevolgen hebben, zowel in sociaal als economisch opzicht.

De handelwijze van verdachten zal vanuit bedrijfsmatig oogpunt, als regelgeving wordt genegeerd en gemanipuleerd, ook een concurrentievervalsend effect hebben gehad, waardoor degenen die wel plichtmatig de regelgeving naleven zijn benadeeld”, aldus de officier.

Verdachten fokten deze honden volgens de officier met als doel het produceren van honden die geschikt zijn voor verboden hondengevechten. Hondengevechten zijn zeer gruwelijk. Het veroorzaakt pijn, verwondingen en kan zelfs doorgaan totdat een van de honden dood is. Er bevinden zich gruwelijke foto’s in het dossier en de video’s spreken voor zich. Het doel waarvoor deze honden door verdachten werden ingezet in gevechten is hun eigen vermaak.

“Een van de verdachten maakte een compilatie van hondengevechten, met een leuk muziekje op de achtergrond en verklaart dat zij dit voor zichzelf heeft gemaakt om terug te kijken. Het bloed zit tegen de muren na een gevecht. De pijn die bij de honden wordt veroorzaakt is van geheel ondergeschikt belang, als er maar gewonnen wordt in het gevecht zodat de status van de hond een ‘winnaar’ kan worden. Daar gaat het deze verdachten om.

Verdachten hebben door eigenhandig te ‘dokteren’ en zelf injecties te geven en te ‘hechten’ bewust de gezondheid en welzijn van deze honden aangetast en daardoor veel pijn bij deze honden veroorzaakt. Daarnaast brengt illegaal gebruik van diergeneesmiddelen het risico op resistentie en ernstige complicaties mee. Toepassing buiten een dierenarts om kan gevaar voor de gezondheid van mens of dier of schade aan het milieu opleveren” aldus de officier.

Strafeisen
Een gevangenisstraf van 9 maanden waarvan 3 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 5 jaar, een houdverbod voor honden en een geldboete van 1.500 euro voor het bijwonen van hondengevechten vindt de officier voor verdachte B.Y. op zijn plaats. Verdachte S.B. hoorde een gevangenisstraf van 6 maanden waarvan 3 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 5 jaar, een houdverbod voor honden en een geldboete voor het bijwonen van hondengevechten van 1.250 euro tegen zich eisen.

Tegen verdachte D.Y. eiste de officier een taakstraf van 240 uur of 120 dagen hechtenis waarvan 3 maanden voorwaardelijk, een proeftijd van 5 jaar en een houdverbod voor honden. Verdachte KvdW hoorde een eis van 180 uur taakstraf of 90 dagen hechtenis waarvan 1 maand voorwaardelijk, een proeftijd van 5 jaar, een houdverbod voor honden en een geldboete voor het bijwonen van hondengevechten van 500 euro tegen zich eisen.

De rechtbank doet op 31 oktober 2019 uitspraak.