Japanse judofans vieren dubbel goud op thuis-WK

De tweede dag van het wereldkampioenschap judo in Tokyo heeft twee keer goud opgeleverd voor het thuisland. In de Nippon Budokan, waar in 1964 om olympisch goud gevochten werd, stonden de mannen tot 66kg en de vrouwen tot 52kg op de tatami.

In de halve finales rekende Joshiro Maruyama af met landgenoot Hifumi Abe, de wereldkampioen van de vorige twee edities, terwijl de Zuid-Koreaan Kim Lin-hwan de Moldaviër Denis Vieru vloerde. In een fraaie finale werd vervolgens flink aangevallen, maar het was Maruyama die de beslissende worp uitdeelde en op ippon het goud veroverde tegen Kim.

In de strijd om brons dacht de Italiaan Manuel Lombardo gestunt te hebben tegen Abe, maar zijn waza-ari werd overruled na het bekijken van de beelden en niet veel later won Abe in de golden score alsnog. Vieru won het andere brons door de Mongoliër Baskhuu Yondonperenlei te vloeren.

Maruyama vs Kim (Bron: YouTube)

De pas 19-jarige Japanse Uta Abe verdedigde haar wereldtitel bij de vrouwen tot 52kg met succes. In de halve finales nam ze olympisch kampioene Majlinda Kelmendi uit Kosovo op beslissende wijze in de houdgreep, waarna de Russische Natalia Kuziutina de Française Amandine Buchard klopte. De finale was uiterst snel voorbij: binnen een halve minuut gooide Abe Kuziutina op haar rug voor ippon.

Kelmendi pakte het brons door Joana Ramos te verslaan, maar daar zat wel een onderbreking bij. De Portugese werd flink op haar neus geraakt en moest uitgebreid verzorgd worden, waarna ze verder vocht. Ai Shishime, de Japanse wereldkampioene van 2017, klopte Buchard vervolgens in de strijd om het andere brons.

Abe vs Kuziutina (Bron: YouTube)