WK badminton: Japan op weg naar succesvolste WK

Vandaag in het Zwitserse Basel staan de vijf finales van het WK badminton vandaag op het programma. In vier van de vijf finales staat minstens een Japanse badmintonner en daarmee kan het de succesvolste wereldkampioenschappen worden voor Japan. Vorig jaar won Japan twee keer goud. De wedstrijden op het WK zijn om 12.00 te volgen op het Youtube-account van BadmintonWorld.tv

Dames dubbelfinale
Om 12.00 begint in Basel de eerste van de finales. In die finale komt er tenminste een titel voor Japan, want in de finale nemen twee Japanse duo's tegen over elkaar. Mayu Matsumoto/Wakana Nagahara, de nummers één van de wereld, maken al het hele toernooi indruk. Op weg naar de finale kregen ze geen game tegen en werd er onder meer gewonnen van het Nederlands koppel Selena Piek/Cheryl Seinen. Het als eerste geplaatste koppel speelt in de finale tegen hun landgenoten Yuki Fukushima en Sayaka Hirota. De nummers twee van de wereld verloren alleen in de kwartfinales één game tegen Lee So Hee/Shin Seung Chan, maar wonnen toch de partij door de beslissende game met 21-18 te winnen. In de halve finales lieten ze het Chinese badmintonkoppel Du Yue/Li Yin Hui kansloos.

Dames enkelspel
Na de damesdubbelfinale is het in Basel de beurt aan het dames enkelspel. Verrassend genoeg werd de Japanse topfavoriete Akane Yamaguchi al in de tweede ronde uitgeschakeld. Ook hier staat toch een Japanse in de finale. Nozomi Okuhara bereikte na een prachtig gevecht in de halve finale tegen de Thaise Ratchanok Intanon de finale. Daarin neemt de nummer drie van de wereld het op tegen de Indiase Pusarla Venkata Sindhu. Pursarla had in de halve finales geen probleem met Chen Yu Fei en kreeg in de partij maar 21 punten tegen.

Mannen enkelspel
In het mannen enkelspel staat met Anders Antonsen de enige Europese badmintonspeler die het is gelukt om dit jaar de finale te bereiken op het WK. De 22-jarige Deen maakte in zijn vorige rondes indruk en kwam nooit in de problemen tegen tegenstanders. Zijn tegenstander in de finale is de Japanner Kento Momota. De nummer één van de wereld en titelverdediger kwam ook nooit in de problemen tegen zijn opponenten en maakte evenveel indruk als Antonsen.

Momota op weg naar zijn tweede WK-goud (Pro Shots / Action Images)
Momota op weg naar zijn tweede WK-goud (Pro Shots / Action Images)

Gemengd dubbelspel
Het gemengd dubbelspel is de enige finale waarin geen badmintonspeler uit Japan voorkomt. Dat is te danken aan Zheng Si Wei/Huang Ya Qiong. Het Chinese team rekende in de halve finale af met Yuta Watanabe/Arisa Higashino uit Japan. Daarmee redde ze de eer voor China want Zheng en Huang zijn de enige Chinese badmintonners die in de finale staan op het WK. De nummer één van de wereld spelen in de finale tegen Dechapol Puavaranukroh en Sapsiree Taerattanachai uit Thailand. Dat koppel was in de kwartfinales nog te sterk voor het Nederlandse team Robin Tabeling en Selena Piek, dat verrassend de kwartfinales heeft bereikt.

Mannen dubbelspel
Het WK wordt in Basel afgesloten met de mannen dubbelfinale. Daarin nemen Mohammad Ahsan en Hendra Setiawan uit Indonesië het op tegen Takuro Hoki /Yugo Kobayashi uit Japan. Assan en Setiawan wonnen in de eerste ronde makkelijk van het Nederlands badmintonduo van Jelle Maas en Robin Tabeling. Tot aan de halve finales had het Indonesisch koppel het makkelijk, maar in de halve finales moesten ze aan de bak tegen hun landgenoten Fajar Alfian/Muhammad Rian Ardianto. Uiteindelijk wonnen in drie games.

Hun tegenstander in de finale Hoki/Kobayashi zijn het als twaalfde geplaatste koppel en daarmee zijn ze de enige badmintonners uit de top tien van de wereld die de finale hebben bereikt op het WK. De weg naar de finale was geen makkelijke want onderweg schakelde ze de nummer zes, drie en twee van de wereld uit en werden hun partijen overtuigend gewonnen. Alleen in de kwartfinales was daar een beslissende game voor nodig.

Hoki/Kobayashi verrassing van het toernooi (Pro Shots / Action Images)
Hoki/Kobayashi verrassing van het toernooi (Pro Shots / Action Images)