Hockeysters heersen als vanouds en geven Engeland enorm pak slaag: 8-0

Het Nederlands elftal heeft vrijdagavond zeer overtuigend gewonnen van Engeland en zich geplaatst voor de finale van het EK in Antwerpen. De vorm lijkt op tijd terug bij Oranje, dat maar liefst acht keer scoorde tegen de angstgegner uit het verleden (8-0). Nederland greep de tegenstander als vanouds bij de strot en speelde Engeland met galleryplay helemaal zoek. Dit was weer het team waar andere landen zo bang voor zijn.

De 8-0 was de grootste zege in een halve finale van het EK ooit. Het was net of Nederland tegen het arme Rusland speelde, zo hard ging het soms tegen de ploeg die dit EK verrassend winnaar van poule B geworden was. Binnen twintig minuten stond Nederland met 2-0 voor, na een doelpunt van Laurien Leurink en een beauty van Lidewij Welten. Nog voor rust sleepte Caia van Maasakker uit een strafcorner prachtig de 3-0 via de binnenkant van de paal binnen.

Er was geen vuiltje aan de lucht voor de wereldkampioen, die zo worstelde met zichzelf in de eerste twee EK-wedstrijden tegen België (1-1) en Spanje (1-1). Maar nu rolde de bal weer heerlijk van stick naar stick. Dit Nederland was eindelijk zichzelf weer. De door ieder land gevreesde ploeg, die de tegenstander het gevoel geeft dat er niets te halen valt. Die bevrijding kwam voor Oranje precies op tijd, in de eindfase van het EK.

Van tevoren was het de vraag hoe goed Engeland voor de dag zou komen. Na de gewonnen Olympische Spelen van Rio de Janeiro viel het land ver terug, maar aan het eind van de Pro League was zowaar een opleving te bespeuren, met een paar goede resultaten en een krappe 1-0 nederlaag thuis tegen Nederland.

Maar Engeland bleek nog lang niet in staat het Nederland moeilijk te maken, al begon Oranje wel moeizaam, met een paar slordige aannames en slechte passes. Minutenlang werd er in het eerste kwart niets gecreëerd. De wedstrijd kwam nog niet op gang. Na elf minuten begon het publiek opeens ‘Holland, Holland, Holland’ te roepen, om Nederland maar eens aan te zwengelen. Dat lukte zonder meer.

Een backhandschot van Lidewij Welten dat werd gepareerd door keepster Maddie Hinch, was het eerste teken dat de nummer één van de wereld in de wedstrijd kwam. Kort daarop werd de eerste strafcorner versierd. Een sleeppush van Ireen van den Assem, die de vorige twee wedstrijden vanwege een kuitblessure miste, kon door de Engelsen niet uit de cirkel worden weggewerkt. Na een actie van de uitstekend spelende Lidewij Welten kwam de bal voor de stick van Laurien Leurink, die ‘m in het doel tikte (1-0).

Acht minuten later maakte Lidewij Welten er al 2-0 van. Het was een goal zoals alleen de dribbelkoningin van Den Bosch die kan maken. Kriskras dartelde ze langs drie verdedigers door de defensie heen, van binnen, naar buiten, naar binnen, waarna ze met haar backhand hard uithaalde. Een comfortabele voorsprong, want hoe vaak krijgt dit Nederlands elftal twee tegendoelpunten? Toen Caia van Maasakker voor rust ook nog een strafcorner met een geweldige sleeppush binnen hengelde, was het 3-0 en kon het voor Nederland eigenlijk niet meer mis gaan.

In het derde kwart was er helemaal geen houden meer aan. Een heerlijke backhand van Marloes Keetels betekende de 4-0. Een tip-in van een liggende Xan de Waard bij een strafcorner de 5-0. Tussendoor schoot Marijn Veen op doel, na een schitterende pass van Lidewij Welten en moest Maddie Hinch ook nog een strafcorner van Van Maasakker onschadelijk maken. Het deed Oranje ook zichtbaar goed dat Margot van Geffen weer fulltime op het middenveld speelde, door de comeback van Van den Assem.

Uit een strafcorner sleepte Van Maasakker in het laatste kwart na een tikje achterlangs van Frédérique Matla de 6-0 binnen. Het was alweer het vijfde doelpunt op dit EK van de speelster van SCHC. Tien minuten voor tijd maakte Lidewij Welten ook haar tweede doelpunt van de wedstrijd (7-0). Ze tipte raak uit een corner, opnieuw op aangeven van Matla. Laurien Leurink bepaalde de eindstand op 8-0. In de finale wacht zondag Spanje of Duitsland.Hockeysters heersen als vanouds en geeft Engeland enorm pak slaag: 8-0 (Pro Shots / Bart Scheulderman)
Hockeysters heersen als vanouds en geven Engeland enorm pak slaag: 8-0 (Pro Shots / Bart Scheulderman)