Nederland draait tegen Schotland soepel warm voor halve finale EK hockey

De Oranje hockeyheren hebben zich woensdagavond tegen Schotland soepel kunnen warmdraaien voor de halve finale van het EK. In een eenzijdig duel won Nederland met 6-0, waardoor de ploeg van Caldas door de eerdere zeges op Ierland (5-1) en Duitsland (3-2) poulewinnaar werd. Donderdagavond om 18.00 uur zal Spanje de volgende horde zijn die Nederland moet nemen op weg naar de Europese titel en dus het olympisch ticket.

Bondscoach Max Caldas zal het duel tegen Spanje met vertrouwen tegemoet zien. Niet alleen is Spanje als nummer negen van de wereld het laagst geklasseerde land van de vier halvefinalisten (de andere halve finale gaat tussen België en Duitsland), tegen Schotland lieten de Oranje-hemden zien dat de vorm en instelling nog altijd prima zijn.

Een graatmeter was Schotland, de nummer 21 van de wereld, qua tegenspel natuurlijk niet. Bij de Britse ploeg is Kenny Bain de meest ervaren speler. De spits van Hurley kwam afgelopen seizoen uit in de Promotieklasse, het tweede niveau van Nederland. Oranje had zelfs met minimale inspanning nog gewonnen, maar met die mindset speelden de mannen van Caldas niet. Natuurlijk ging Oranje niet voluit, maar de spelers waren lange tijd wel gedreven om Schotland een draai om de oren te geven. Voor de spelers was het ook een mooie gelegenheid om – voor zo ver nodig – lekker vertrouwen te tanken.

Strafcorner
Dat gold bijvoorbeeld voor Mink van der Weerden. Het strafcornerkanon van Oranje mocht dit EK tegen Ierland en Duitsland slechts een keer aanleggen vanaf de kop van de cirkel. Tegen Duitsland werd zijn corner eruit gelopen. Een specialist als Van der Weerden is dat niet lekker. Die wil de poulefase graag gebruiken om ritme op te doen. Daar kreeg de verdediger van Oranje-Rood tegen Schotland alle gelegenheid voor. Nadat Billy Bakker al na zes minuten de 1-0 op de borden had geslagen (zijn tweede treffer van het toernooi), mocht Van der Weerden tot tweemaal toe aanleggen voor een strafcorner. De eerste werd uit de rebound gescoord door de attente Thierry Brinkman, de tweede ramde Van der Weerden zelf buiten bereik van goalie Thomas Alexander in de stickhoek: 3-0. Dat was ook de ruststand.

In de tweede helft was er ook nog gelegenheid om Jip Janssen, de nummer twee in de cornerslagorde, wat ritme op te laten doen. Zijn eerste poging strandde op het bovenbeen van de Schotse uitloper, de tweede was raak en betekende de 5-0 voor Oranje. In de slotseconde mocht ook Van der Weerden nog een keer aanleggen. Die corner werd gekeerd, maar de rebound was een prooi voor Mirco Pruyser.

Hertzberger
Wie zich ook in de tweede helft nadrukkelijk manifesteerde, was Jeroen Hertzberger. De topschutter van Rotterdam leeft bij het maken van doelpunten, maar staat nog altijd op een maagdelijke nul dit EK. Daar wil hij graag verandering in brengen. Dat leek in het derde kwart te gebeuren, maar een Schotse verdediger was hem net te snel af om de voorzet van Thierry Brinkman in eigen doel te werken. De 4-0 voor Nederland kwam hierdoor op naam van Brinkman, alweer zijn derde van dit EK.

Hertzberger deed er in het vervolg alles aan om te scoren, maar de bal wilde er ook in het vierde kwart niet in bij hem. Nederland scoorde dus nog wel via Janssen en Pruyser de 5-0 en 6-0, maar verder waren er weinig noemenswaardige acties in het vierde kwart. Of het moet de kans van Bain zijn, die bij de enige Schotse doelpoging in de wedstrijd het zijnet raakte. De temperamentvolle spits claimde daarna zo opzichtig en luidruchtig een lange hoekslag, dat hij met een gele kaart tien minuten op de strafbank mocht gaan zitten.

Daar zag hij dat in het vervolg van het vierde kwart het tempo bij Oranje verder zakte. Het was duidelijk dat de Oranje-spelers zich spaarden voor het duel met Spanje. Die ploeg hield woensdag Engeland op 2-2, waardoor het zich als nummer twee van poule B zal plaatsen voor de halve eindstrijd. Alleen als Wales later op de avond ruim van wereldkampioen België, kan dat nog veranderen. Maar daar gelooft niemand in.

Lege tribunes
De wedstrijd tussen Engeland en Spanje werd woensdagmiddags om half twee gespeeld voor nagenoeg lege tribunes. Dat was gezien het tijdstip nog enigszins te begrijpen. Minder goed valt te snappen dat ook bij de wedstrijd van Nederland (aanvang 18.00 uur) de tribunes nog akelig leeg waren. Dat moet, na de volle stadions bij de Pro League, toch even wennen zijn voor de spelers. Het is toch te hopen dat donderdag, als de twee halve finales van de mannen worden gespeeld, ook de Belgische supporters wat eerder dan 20.30 uur naar het stadion komen wanneer hun helden voor de halve finale tegen Duitsland in de fraaie arena verschijnen.