Sporting haalt uit naar kamp-Dost na extra financiële eisen

Volgens Sporting Portugal is het de schuld van Bas Dost en diens zaakwaarnemer Gunther Neuhaus dat zijn transfer nog steeds niet is afgerond. Ondanks het feit dat Sporting en Eintracht Frankfurt al een principeakkoord hebben bereikt en de aanvaller zelf ook al tot een akkoord is gekomen met de Duitsers. De Portugese club hekelt dinsdag de werkwijze van Dost en Neuhaus in een officieel statement.

O Jogo schrijft dinsdag dat Neuhaus verwijst naar een oude afspraak met Sporting, waardoor de belangenbehartiger van Dost een miljoen euro zou opstrijken. In deze afspraak staat naar verluidt dat Neuhaus 500.000 euro per resterend contractjaar zou ontvangen, daar Dost in Portugal beschikt over een verbintenis tot medio 2021.

De dertigjarige aanvaller zou trainer Marcel Keizer in mei al hebben verteld dat hij Sporting zou willen verlaten, iets dat korte tijd later werd bevestigd door zijn zaakwaarnemer.

Sporting is echter niet van plan om Neuhaus dit bedrag te betalen, waardoor de transfer van Dost naar Frankfurt op losse schroeven is komen te staan. De werkgever van de Nederlandse spits is daarnaast niet te spreken over de houding van de Duitse zaakwaarnemer ten aanzien van aanbiedingen vanuit China, Rusland en Mexico. Clubs uit die landen waren bereid om tussen de twaalf en vijftien miljoen euro neer te leggen voor Dost, maar volgens de verklaring van Sporting zag de Nederlande spits geen heil in die lucratieve aanbiedingen.

Sporting nam Dost in 2016 voor circa tien miljoen euro over van VfL Wolfsburg en kan hem nu voor ongeveer acht miljoen euro verkopen aan Frankfurt. Dit bedrag kan door bonussen oplopen tot tien miljoen euro. Frankfurt is reeds tot een akkoord gekomen met Sporting en Dost, maar is voorlopig afhankelijk van de ontwikkelingen in Lissabon.

Update 21.39 uur
De zaakwaarnemer van Bas Dost is woest op de uitlatingen van Sporting Portugal. De spits leek hard op weg naar Eintracht Frankfurt, maar de Portugese topclub meldde dinsdag dat de voormalig Oranje-international en zijn entourage opeens met extra financiële eisen kwamen. In een verklaring laat zaakwaarnemer Gunther Neuhaus weten de houding van Sporting te hekelen. De Portugese club stelde dat Dost dit voorjaar heeft laten blijken dat hij deze zomer wil verkassen, een statement dat niet wordt tegengesproken door Neuhaus.

"De club heeft ons in juli laten weten dat Dost verkocht móet worden, omdat Sporting zijn salaris niet meer kon betalen. Er was domweg geen plek meer voor Bas. Hij zou niet meer spelen en moest weg", aldus Neuhaus, geciteerd door het Algemeen Dagblad. "De claim van de club dat de speler of wij als bureau op het laatste moment met extra eisen zouden zijn gekomen, klopt absoluut niet."

Neuhaus en Dost zijn nu 'geïrriteerd' door de 'vijandige' houding van de Portugese topclub. "Zeker als je weet wat Bas allemaal voor deze club heeft gedaan", schrijft Neuhaus, die wijst op het verleden van Dost bij Sporting. "In 2018, na de gewelddadige hooliganaanval in Alcochete, wees hij aanzienlijk lucratievere aanbiedingen van andere topclubs af en vernieuwde hij op verzoek van de directie van Sporting zijn contract. Nu hoopte hij op een afscheid in stijl. Het is bizar dat Sporting zijn speler, de topscorer van de laatste drie seizoenen, in een statement publiekelijk besmeurt."