30 uur werkstraf voor hacken Instagram-account

Een 32-jarige Zoetermeerder had een zakelijk conflict met een evenementenorganisatiebureau. Hij vond dat hijzelf en anderen nog geld te goed hadden voor geleverde diensten. Daarom hackte hij eind 2017 het Instagram-account van het bedrijf en plaatste daarop een ‘waarschuwing’. Vandaag legde de politierechter de man een werkstraf van dertig uur op.

“Verrassing, attentie opgelet voor alle artiesten! Wegens het weigeren van het betalen van openstaande facturen die betaald zouden moeten worden aan meerdere partijen door de eigenaar van het concept verrassing, zullen alle kanalen binnenkort worden overgenomen mits er betaald zal worden. Het gaat hier om betalingen van artiesten, DJ's en overige personeelsleden. Reden van niet betalen is niet duidelijk!”

Dat was de tekst die de Zoetermeerder eind 2017 achterliet op het Instagram-account van het bedrijf. Frustrerend natuurlijk als rekeningen niet of niet op tijd betaald worden. Maar dat kan nooit reden zijn om in te breken op andermans account. Daar zijn andere manieren voor. Het bedrijf deed dan ook aangifte van computervredebreuk en smaad.

Vandaag moest de man voor de politierechter verschijnen. De officier van justitie eiste een werkstraf voor beide feiten. Maar de politierechter vond alleen computervredebreuk bewezen en veroordeelde de Zoetermeerder tot een werkstraf van dertig uur.

Het bedrijf had om een schadevergoeding van 1.500 euro gevraagd maar die vond de officier van justitie onvoldoende onderbouwd. Het bedrijf is niet meer actief.