Celstraf voor doodrijden maaltijdbezorger (15)

Een 22-jarige man uit Breukelen is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 9 maanden, waarvan een half jaar voorwaardelijk, voor het veroorzaken van een dodelijk verkeersongeluk in Utrecht. Hij reed op 9 januari een 15-jarige jongen aan die op dat moment op de fiets aan het werk was als maaltijdbezorger. Het slachtoffer overleed een dag later aan zijn verwondingen. Naast een celstraf heeft de rechtbank Midden-Nederland de verdachte ook een rijontzegging opgelegd van 2 jaar en een taakstraf van 80 uur. Ook moet hij zich laten behandelen voor zijn softdrugsgebruik.

Onvoorzichtig
De verdachte was op de avond van het ongeluk onderweg van Utrecht naar zijn woonplaats Breukelen. Uit onderzoek blijkt dat hij toen onder invloed van cannabis was. Op de plek van het ongeluk, op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht, reed de verdachte bovendien veel te hard: tachtig kilometer per uur, waar vijftig is toegestaan.

Ook blijkt dat het slachtoffer, die op dat moment met zijn fiets overstak, de overkant gewoon had gehaald als verdachte de toegestane vijftig kilometer per uur had gereden. De rechtbank oordeelt dat de verdachte door zijn verkeersgedrag heeft laten zien dat hij een ernstig gebrek aan verantwoordelijkheidsgevoel heeft ten aanzien van andere verkeersdeelnemers.

Behandeling softdrugsgebruik
De rechtbank wijkt af van de eis van de officier van justitie. Die eiste om een celstraf van een jaar, waarvan de helft voorwaardelijk en een rijontzegging van 3 jaar. De rechtbank houdt meer rekening met de jonge leeftijd van de verdachte en zijn houding tijdens de zitting.

Bij het bepalen van de straf legt de rechtbank meer nadruk op een gedragsverandering. Daarom komt hij onder reclasseringstoezicht en moet hij zich laten behandelen voor zijn softdrugsgebruik. Maar alleen een behandeling en een taakstraf, zoals zijn advocaat verzocht, is volgens de rechtbank niet voldoende. Dat zou geen recht doen aan de ernst van het feit en de mate van schuld van de verdachte.