Zoon Halsema aangehouden, Halsema boos op Telegraaf

De 15-jarige zoon van burgemeester Halsema is in het weekend van 14 en 15 juli aangehouden. Hij zou volgens De Telegraaf een 'gewapende inbraak' hebben gepleegd, maar de burgemeester weerspreekt dat in een brief. Wel geeft ze aan dat haar zoon dat weekend een verboden nepwapen bij zich had.

De burgemeesterszoon zou betrokken zijn geweest bij een inbraak op een woonboot, zo schrijft De Telegraaf. Anonieme bronnen zouden bovendien hebben gemeld dat de jongen na een achtervolging werd opgepakt.

"Na de arrestatie vond de politie op de woonboot twee messen die de jeugdige verdachten kennelijk als wapen hadden meegenomen", vervolgt de krant. "Ook werd op de vluchtroute een alarmpistool gevonden."

Brief
Volgens burgemeester Halsema klopt die lezing niet. Daarom reageert ze in een brief op de aantijgingen tegen haar zoon. "Het is niet mijn gewoonte te reageren maar nu mijn minderjarige zoon wordt beschadigd, vind ik het nodig u uit te leggen wat er werkelijk aan de hand is", schrijft ze.

Volgens haar zit het als volgt: "Mijn zoon had een verboden nepwapen bij zich waarmee hij selfies maakte en was met vriendjes zich aan het vervelen en aan het klieren. Zij vonden een verwaarloosde en verlaten woonboot, waar zij naar binnen zijn gegaan. Daar vonden zij oude brandblussers die zij naar buiten hebben gesleept en leeg hebben gespoten."

De politie kwam vervolgens op de overlast af. "Mijn zoon is gaan rennen, heeft paniekerig het nepwapen weggegooid, is toen alsnog gestopt en ingerekend."

Strafbaar feit
Daarmee geeft Halsema toe dat haar zoon wel degelijk een strafbaar feit heeft gepleegd. "En daarvoor zal hij de gevolgen moeten dragen. Ik heb hem opgehaald, bestraft en daarna eindeloos met hem gepraat."

Dat de zaak in de tussentijd 'onder de pet' wordt gehouden - zoals De Telegraaf meldt - weerspreekt Halsema. "Ons werd via de advocaat gemeld dat de zaak mogelijk wat langer zou duren omdat het OM Amsterdam deze had overgedaan aan het parket Haarlem."

De burgemeester stelt dat deze maatregel werd ingesteld, juist om te vermijden dat 'de suggestie van een 'doofpot' zou kunnen ontstaan.

Verantwoordelijkheid
Tenslotte benadrukt Halsema "vanaf het begin scherp bewust te zijn geweest van mijn verantwoordelijkheid als burgemeester van deze stad". Ze zou op de avond dat het gebeurde tegen de politie hebben gezegd dat haar zoon als elke Amsterdamse jongen behandeld dient te worden.

Wel hoopte ze dat "men discreet zou zijn omdat mijn functie mijn zoon kwetsbaar maakt voor publiciteit die hem jaren kan achtervolgen". "Ik heb niet gevraagd om zijn naam af te schermen maar was de politie wel dankbaar toen ik later hoorde dat dit vaak gebeurt en ook in zijn geval was gedaan", aldus Halsema.

De burgemeester zou de zaak niet hebben besproken in de driehoek (burgemeester, de politie en het Openbaar Ministerie (OM)). Wel zijn de gemeentesecretaris en het integriteitsbureau van de gemeente geïnformeerd.

Een fout
Volgens haar gaat het dan ook vooral om een "privékwestie, van een jongen van vijftien jaar wiens gegevens in vergelijkbare zaken nooit openbaar zouden zijn gemaakt". Ze vindt het oneerlijk dat De Telegraaf hem al op de voorpagina veroordeeld, voordat er een rechterlijk oordeel is geveld.

"Ik verdien het elke dag gecontroleerd te worden en ter verantwoording te worden geroepen. Dat hoort bij mijn ambt. Mijn zoon is een gewone Amsterdamse jongen die inderdaad een fout heeft begaan die hij moet herstellen. Hij verdient geen extra publieke straf, alleen omdat hij mijn zoon is."

De volledige brief van Femke Halsema is te vinden op de website van AT5.