Man met bivakmuts onterecht aangehouden

De politie heeft afgelopen vrijdag op Den Haag Centraal Station een man aangehouden die daar met een bivakmuts op rondliep. De man weigerde zich te identificeren, waarop de agenten besloten de man aan te houden, zo verklaren zij op hun website. 

De man werd aangehouden in het kader van het gedeeltelijk verbod op gezichtsbedekkende kleding, maar dat was zoals de politie nu stelt onterecht. Achteraf was zowel het vragen om zijn id-bewijs, als het verzoek om zijn bivakmuts af te doen onterecht, omdat er geen dreigende situatie was zo stelt de politie in hun verklaring. De politie heeft daarom de man weer laten gaan: "In deze situatie hebben wij een verkeerde inschatting gemaakt".

De wet op het gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding geldt onder meer in ziekenhuizen, overheidsgebouwen en het openbaar vervoer. In het OV is het niet toegestaan om gezichtsbedekkende kleding te dragen in trein, tram, bus, metro of op de veerpont. Trein- of metrostations worden niet expliciet genoemd in de wet, waardoor deze buiten het verbod vallen.