Grote zorgen om bloedheet olympisch zwemwater Tokyo

Voorafgaand aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro in 2016 waren er nogal wat zorgen over het water waar het openwaterzwemmen gehouden werd, maar dat is vier jaar later niet anders: ook in Tokyo gaat het niet de goede kant op, zij het dankzij andere factoren.

Het is bloedverzengend heet in Tokyo en dat heeft effect op het water. Zondag stond het testevenement voor de openwaterzwemmers op het programma, met de start al om zeven uur 's ochtends. Het water was op dat moment al 30 graden Celsius, als het 31 graden is mag er van wereldzwembond FINA niet eens gestart worden.

"Het was de warmste race die ik ooit gezwommen heb", aldus drievoudig olympisch medaillewinnaar Oussama Mellouli na afloop. "Het ging twee kilometer goed, daarna raakte ik enorm oververhit." FINA-baas Cornel Marculescu liet al weten dat een vroege start tijdens de Spelen volgend jaar mogelijk is. Dat zou zelfs zomaar al 's ochtends om vijf uur kunnen zijn, afhankelijk van het weer.

Ook de Japanse Yumi Kida maakt zich zorgen: "Het water was zó warm. Het stonk ook een beetje en was niet echt helder, dat moet beter volgend jaar." De organisatie liet overigens weten dat het puur een testevenement was en dat er geen tijdwaarneming was. Dat mag gerust als een leugen bestempeld worden: die was er namelijk wel, maar werkte voor geen meter.

De Australiër Kei Edwards werd aanvankelijk als winnaar opgegeven, ook al eindigde hij achter de dominante Italiaan Gregorio Paltrinieri. Oud-wereldkampioen Jordan Wilimovsky werd op een ronde gezet en moest noodgedwongen opgeven, olympisch kampioen Ferry Weertman tikte als allerlaatste aan en de Italianen klaagden steen en been over de extreme omstandigheden.

Overigens vond in Tokyo afgelopen week ook het WK roeien voor junioren plaats en dat zorgde eveneens voor ongerustheid: meerdere atleten moesten behandeld worden wegens een zonnesteek. De Spelen in Tokyo worden volgend jaar in augustus gehouden, de heetste periode aldaar.