Viviani nieuwe Europese kampioen op de weg

De Italiaanse wielrenner Elia Viviani is de nieuwe Europees kampioen op de weg. Daarmee volgt de Italiaan zijn landgenoot Mateo Trentin op. Yves Lampaert won het zilver voor Pascal Ackermann. De Nederlandse favoriet voor de zege Dylan Groenewegen kwam niet verder dan een twaalfde plaats.

Gejaagd door de wind in Alkmaar viel het peloton vlak na de start al in vier groepen uit elkaar, maar later op het lokale circuit in Alkmaar kwam alles weer samen.

Het bleef echter onrustig in het peloton en op iets meer dan zestig kilometer trok de Italiaanse nog eens vol door. Het plan van de Italianen slaagde en zorgde voor afscheiding. De Italianen waren met vier mee, met daarbij hun sprinter Elia Viviani. Ook Duitsland had hun sprinter Pascal Ackermann mee, terwijl Nederland alleen Sebastiaan Langeveld mee was. Het zorgde ervoor dat Nederland in de achtervolging moest.

Ondanks het vele werk in de achtervolging kreeg Nederland het gat niet dicht, al begonnen vooraan ook de krachten op te geraken. Het zorgde ervoor dat Viviani zelf voor de aanval koos samen met Yves Lampaert en Ackermann. Het verschil liep al snel op en snel werd duidelijk dat de drie vooraan voor de zege mochten gaan strijden.

Lampaert was de eerste die in de aanval trok op drie kilometer van de meet. Het leek een succesvolle actie omdat Ackermann niet mee, maar Viviani maakte de sprong echter wel. Hij reed in een ruk naar Lampaert toe en maakte het vervolgens makkelijk af in de sprint. Ackermann werd uiteindelijk nog derde.


Elia Viviani komt als eerste over de finish in Alkmaar (Pro Shots / Vincent de Vries)