Zuid-Afrika wint eindelijk eerste Rugby Championship

De Zuid-Afrikaanse rugbyers hebben voor het eerst sinds het huidige format met vier landen het Rugby Championship gewonnen. In 2009 won het land het toernooi dat toen nog de Tri Nations heette, sinds de toevoeging van Argentinië in 2012 zat winst er niet meer in.

Omdat het WK in september begint werd het toernooi wat anders gespeeld dan normaal: Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, Australië en Argentinië speelden nu allemaal één in plaats van twee keer tegen elkaar. De Zuid-Afrikanen begonnen met winst tegen Australië in hun enige thuiswedstrijd (35-17), terwijl Nieuw-Zeeland in Buenos Aires met 16-20 van de Argentijnen won.

In Wellington vond mogelijk de uiteindelijk cruciale wedstrijd plaats: de Zuid-Afrikanen hielden Nieuw-Zeeland dankzij een zeer late try van Herschel Jantjies op een 16-16 gelijkspel. Australië won met 16-10 van Argentinië en boekte zaterdag in het eigen Perth een 47-26 overwinning op de Nieuw-Zeelandse buren; veruit het hoogste aantal punten dat Australië ooit scoorde tegen de All Blacks, het oude record stond sinds 2000 op 35 stuks. Het was ook een evenaring van Nieuw-Zeeland's grootste rugbynederlaag ooit.

In het Argentijnse Salta kon Zuid-Afrika de titel zo definitief pakken en dat lukte zonder grote problemen. Argentinië kwam nog wel even vroeg op voorsprong, maar in de tweede helft walsten de Springbokken er overheen: 13-46 en de eerste Rugby Championship-titel was een feit.