Uitslag Ajax - FC Emmen

Ajax heeft zaterdagavond gemakkelijk de eerste competitiezege van het seizoen geboekt. De Amsterdammers waren op eigen veld te sterk voor FC Emmen.

Ajax, dat vorig weekend met 2-2 gelijkspeelde tegen Vitesse, schoot uit de startblokken. Na een snelle aanval raakte David Neres de paal en schoot Donny van de Beek uit de rebound naast. Uit de tweede mogelijkheid voor de Ajacieden werd Dusan Tadic gevaarlijk. Hij werd aan het werk gezet na een steekpass van Neres, maar de Serviër stuitte op doelman Dennis Telgenkamp.

Na een sterke openingsfase, zakte Ajax wat terug. Na 27 minuten spelen werd er toch gescoord. Op aangeven van Tadic stond Van de Beek helemaal en de begeerde middenvelder wist Telgenkamp te passeren: 1-0. Nog voor rust werd het ook nog bijna 2-0 Na een voorzet van Daley Blind probeerde Tadic het een tikje achter zijn standbeen, maar zijn poging rolde maar net naast.

Twee minuten na rust volgde de vroegtijdige beslissing van de wedstrijd. Ajax zette een fraaie aanval op via Nicolás Tagliafico en via Van de Beek kon Hakim Ziyech eenvoudig de 2-0 binnen tikken. De Amsterdammers behielden de controle en Erik ten Hag was in de gelegenheid om te wisselen. Serginho Dest verving Noussair Mazraoui en debuteerde daarmee in de Eredivisie. Quincy Promes, als vervanger van Neres, maakte zijn debuut in de Johan Cruijff ArenA namens Ajax in de Eredivisie.

Op driekwart van de wedstrijd volgde de derde treffer van de avond. Een inzet van Promes werd door Telgenkamp nog op de paal getikt, maar de rebound was vervolgens een koud kunstje voor Tadic: 3-0. De Serviër scoorde zodoende voor de elfde thuiswedstrijd op rij voor Ajax en evenaarde daarmee het clubrecord van Jari Litmanen en Johan Cruijff.

Met nog achttien minuten te spelen maakte Klaas-Jan Huntelaar als invaller voor Tadic zijn opwachting en acht minuten na zijn invalbeurt maakte de routinier er 4-0 van. Na een combinatie met Promes prikte de spits raak en maakte daarmee zijn 350e clubdoelpunt in zijn loopbaan. Het 351e doelpunt volgde ook nog. Huntelaar mocht verder nadat hij randje buitenspel stond en maakte de 5-0.

Ajax wint van Emmen. (PRO SHOTS/Joep Leenen)