Marquez pakt MotoGP-pole op Red Bull Ring

Marc Marquez start zondag op poleposition tijdens de Grand Prix van Oostenrijk in de MotoGP. De Spaanse Honda-wereldkampioen was op de Red Bull Ring weer eens met afstand de snelste.

Rookie Fabio Quartararo liet wederom zien de Yamaha uitstekend onder controle te hebben en op 0,434 seconden pakte hij de tweede plek, voor Ducati-rijder Andrea Dovizioso (+0,488). De tweede rij wordt gevormd door dezelfde merken, maar andere teams: Maverick Viñales (Yamaha), de verrassende Francesco Bagnaia (Ducati) en de eveneens boven verwachting presterende Takaaki Nakagami (Honda).

Suzuki-coureur Alex Rins start vanaf de zevende plek en heeft de Ducati van Jack Miller en de Honda van Cal Crutchlow naast zich op rij drie. Valentino Rossi voert de vierde startrij aan, met naast zijn Yamaha de KTM van Pol Espargaro en de Ducati van Danilo Petrucci.

In de Moto2 was er in zijn 61e start eindelijk een poleposition voor Tetsuta Nagashima, die de Zuid-Afrikaan Brad Binder met 0,073 seconden aftroefde. De eerste rij werd gecompleteerd door de verrassend sterke Thai Somkiat Chantra, terwijl Bo Bendsneyder het moest doen met de 23e startplek.

De Brit John McPhee pakte de pole in de Moto3, zijn tweede van het jaar. Op 0,098 seconden ging de tweede plek naar Tatsuki Suzuki, gevolgd door enfant terrible Romano Fenati, die dankzij een gridstraf voor Suzuki wel vanaf plek twee mag starten. De Japanner Kaito Toba maakt de eerste rij dan compleet.

De pole voor de tweede MotoE-race ging tot slot naar Mike di Meglio, die de Belg Xavier Simeon met 0,011 seconden klopte. De Brit Bradley Smith start vanaf plek drie, de Finse kampioenschapsleider Niki Tuuli start als vijfde.

Om 10.00 uur trapt de MotoE de zondag in Oostenrijk af, de Moto3 volgt om 11.00 uur. Om 12.20 uur is het dan de beurt aan de Moto2 en tot slot starten de heren in de MotoGP om 14.00 uur hun motoren.