BDO Darts: Nieuw scheidsrechtersteam inlcusief vrouw en prijzengeld WK vrouwen omhoog

Dartbond BDO kent roerige tijden. De afgelopen weken stapten scheidrechters op en werd bekend dat Lakeside verlaten wordt voor een zaaltje in de O2. Deze week is het nieuwe scheidrechtersteam bekendgemaakt en is bekend geworden dat het prijzengeld van het WK bij de vrouwen omhoog gaat. 

De BDO krijgt met Paul Booth een nieuwe Head of Ceremonies en volgt daarmee Richard Ashdown op. De Engelsman is veelal werkzaam op het demonstratiecircuit en heeft ook veel ervaring in de bokswereld. De eveneens ervaren John Fowler is één van de vijf nieuwe scheidsrechters. De vier andere arbiters zijn minder bekend in de dartswereld. Dit zijn Garin Roderick, Josh Clough, Harry Smith en Kerrie Crompton. Laatstgenoemde is de eerste officiële vrouwelijke dartscheidsrechter ooit.

Volgens BDO voorzitter Des Jacklin zouden er grote namen worden aangesteld, nou dat viel een beetje tegen aldus de redactie van FOK!sport. Het zestal zal voor het eerst aan de slag gaan op de World Trophy eind augustus. 

Er was nog ander nieuws. Des Jacklin, voorzitter van de BDO, heeft aan Weeklydartscast laten weten dat het prijzengeld voor de dames op het wereldkampioenschap bijna zal verdubbelen van 29.000 pond naar 54.000 pond. Het bedrag voor de winnares zal 20.000 pond bedragen daar waar dit de laatste editie nog 12.000 pond was. De verliezend finalist krijgt straks 10.000 in plaats van 5.000 pond. Ook de prijzen voor de halvefinalisten, kwartfinalisten en de verliezers in de eerste ronde worden verdubbeld.  

Ook zal het format waarin gespeeld wordt naar alle waarschijnlijkheid worden aangepast. Het prijzengeld voor de heren zal daarentegen onveranderd op 300.000 pond blijven liggen met 100.000 pond voor de winnaar. 

Tot slot liep PDC-voorzitter Barry Hearn al vooruit op de Grand Slam of Darts. Hij zou het een uitstekend idee vinden als Glen Durrant, Mikuru Suzuki en Leighton Bennett een uitnodiging krijgen voor de Grand Slam. Durrant is de regerend drievoudig Lakeside-kampioen, Suzuki won dit jaar de wereldtitel bij de dames, terwijl Bennett de huidige BDO-jeugdwereldkampioen is. In de wandelgangen wordt gezegd dat de British Darts Organisation erover nadenkt om deze drie spelers te selecteren voor de Grand Slam of Darts.

De BDO mag naar eigen inzicht hun acht plekken toewijzen voor de Grand Slam. Begin oktober wordt de volledige selectie verwacht. Hearn hoopt dat zij hun drie eigen wereldkampioenen afvaardigen. ”Dat zou ik ze sterk aanraden”, vertelt Hearn aan Live Darts. ”Het zou voor mij een uitgemaakte zaak zijn om de wereldkampioenen uit te nodigen. Zij voegen iets toe aan de Grand Slam of Darts en zouden deelname ook verdienen. Ik zou teleurgesteld zijn als zij geen uitnodiging krijgen.”

Het is nog wel een ding dat Bennett slechts 13 jaar is. Hij is nog zelfs te jong voor de Development Tour van de PDC. De BDO-jeugdwereldkampioen haalde dit jaar al een aantal finales op het volwassen circuit en versloeg Phil Taylor tijdens een demonstratietoernooi in Frankfurt.  ”Wellicht is het wel dingetje waar we iets voor moeten zorgen. Maar tegenwoordig moet je heel voorzichtig zijn met het beschermen van kinderen. Talenten hebben geen haast nodig en Leighton is een groot talent. Mijn advies aan hem is om zo door te gaan en vooral te genieten, want darters hebben een lange carrière", besluit Hearn.