Nederland in 21e mondiale korfbalfinale op rij

De Nederlandse korfbalploeg heeft zich niet geheel verrassend geplaatst voor de finale van het WK in het Zuid-Afrikaanse Durban. Bijzonder weinig landen kunnen het Nederland moeilijk maken en China zit niet bij dat uiterst korte rijtje, zo bleek.

Aanvankelijk ging China nog goed mee, maar via 5-2 na het eerste kwart liep Nederland uit naar 14-4 bij rust. Een 20-7 tussenstand na het derde kwart was geruststellend en uiteindelijk eindigde het bij 27-12 tegen de Chinezen, die voor het eerst de halve finales op een mondiaal toernooi bereikten.

Nederland staat voor de 21e keer in 21 mondiale toernooien in de finale. Dat gebeurde sinds 1978 op alle tien eerdere WK's en sinds 1985 ook op alle negen edities van de Wereldspelen, sinds korfbal daar op het programma staat. Nederland won al die toernooien, behalve het WK van 1991, toen België de finale in Antwerpen met 11-10 won.

In de andere halve finale speelden de enige twee ietwat serieuze concurrenten van Nederland: België en Taiwan. Dat werd wél spannend en niet zo'n beetje ook. De Belgen leken het simpel te winnen, tot Taiwan zich terugvocht en in de laatste minuut op 19-19 kwam. Golden goal moest eraan te pas komen en daarin schoot Lars Courtens de Belgen naar de 11e WK-finale op rij en de 20e mondiale finale.

De finale wordt zaterdag gespeeld.

België - Taiwan was spannend (Bron: YouTube)