Vingegaard wint verrassend koninginnenrit in Ronde van Polen

Jonas Vingegaard heeft de koninginnenrit in de Ronde van Polen gewonnen. De 22-jarige Deen van Jumbo-Visma was samen met Pavel Sivakov en Jai Hindley weggereden uit een elitegroepje en maakte het in de sprint makkelijk af. Vingegaard is ook de nieuwe leider in de Ronde van Polen.

De koninginnenrit in Polen stond vandaag op het programma. De rit was 160 kilometer lang, maar onderweg lagen er wel zeven beklimmingen op het parcours. Ondanks de vele hoogtemeters was het vanaf de eerste kilometer volop koers.

Pas na zestig kilometer kreeg een vroege kopgroep van vier de ruimte van het peloton, alleen zouden de vier nooit in aanmerking komen voor de dagzege. Tomasz Marczyński hield er wel een troostprijs aan over. De Pool en de ploeggenoot van Bjorg Lambrecht kwam het vaakst als eerste boven op de beklimmingen en is daarmee de leider in het bergklassement.

Met nog ongeveer 35 kilometer te gaan kregen de vier gezelschap. Het waren de kopmannen die waren weggereden uit het peloton met onder meer Miguel Ángel López, Rafał Majka, Davide Formolo en Pavel Sivakov. Ook Antwan Tolhoek was mee.

Later kwam er weer een grote groep aansluiten bij de eerste groep en niet veel later trokken Tsgabu Grmay en Ben Swift ten aanval. Het duo pakte 45 seconden op het peloton, waar ondertussen de controle weer op orde was. Op de voorlaatste beklimming trok Vingegaard zo hard door dat hij de groep stevig uitdunde, met daarbij zijn ploeggenoot Tolhoek.

Vingegaard bleek over superbenen te beschikken want samen met Sivakov en Hintley reden ze op de slotklim het gat naar Swift dicht. Ze lieten de Britse kampioen ook meteen ter plaatse, waardoor er nog drie voorop bleven. In de sprint die zou volgen bleek de Deen van Jumbo-Visma de sterkste te zijn en pakte daarmee zijn eerste profzege. Ook mag hij de leiderstrui aantrekken met nog één etappe te gaan.