Acht maanden cel geëist voor veroorzaken dodelijk ongeval

Tegen een 37-jarige man uit Zeist die ervan verdacht wordt op 9 maart van dit jaar een ongeval te hebben veroorzaakt op de Biltsestraatweg in Utrecht, is vandaag een gevangenisstraf geëist van acht maanden waarvan twee maanden voorwaardelijk en een rijverbod voor drie jaar. Bij het ongeval kwam een 21-jarige Ierse studente om het leven.

Rond half vijf in de nacht kwam er een melding binnen bij de politie dat er iemand op de Biltsestraatweg lag, op de weg van Zeist naar Utrecht. Aanvankelijk dachten de omstanders dat er een pop lag, maar het bleek om een jonge vrouw te gaan. Over langere afstand op de weg werden spullen van de vrouw en onderdelen van een auto aangetroffen. In het ziekenhuis werd vastgesteld dat het slachtoffer was overleden aan de gevolgen van de aanrijding.

Uit onderzoek kwam vast te staan dat de vrouw was aangereden door een Renault Scenic uit 2002. Noch de auto, noch de bestuurder werden aangetroffen. De bestuurder meldde zich de volgende nacht bij de politie. Hij gaf aan niet te kunnen leven met wat er was gebeurd; de auto stond in Den Dolder. Hierop werd hij aangehouden, gehoord en er werd bloed bij hem afgenomen.

Op de zitting bekende Hij de jonge vrouw te hebben aangereden. Hij kwam die nacht uit zijn werk in een café in Zeist en besloot naar een vriend in Utrecht te gaan. Rijdend op de Biltsestraatweg zette hij een tasje met glazen recht dat was omgevallen en het volgende moment zag hij de vrouw op de busbaan lopen, een paar meter voor zijn auto. Hij kon niet meer stoppen of uitwijken. Er volgde een harde klap. In paniek is hij daarna doorgereden en heeft de auto bij een sloopbedrijf achtergelaten.

Dat de vrouw op de busbaan liep is bevestigd door een buschauffeur en een taxichaffeur die haar beiden hebben gezien die nacht. Ze was die nacht naar een feestje geweest, was haar vriendin kwijt geraakt en had besloten alleen naar huis te lopen. Vermoedelijk is ze de weg kwijtgeraakt en heeft ze besloten op het goed verlichte gedeelte van de weg te lopen.

Op de Biltsestraatweg is 80 km/uur toegestaan en het onderzoek heeft uitgewezen dat de verdachte te hard reed, tot boven de 100km/uur, en over zowel de rijbaan als de busbaan reed. Op het moment van de aanrijding reed hij tussen de 85 en 94 km/uur. Omdat hij zich pas later heeft gemeld is niet vast te stellen of hij onder invloed van alcohol was. Mogelijk is dit wel aangezien hij naar eigen zeggen die avond vier biertjes had gedronken.

De conclusie van de officier van justitie is dan ook dat de vrouw weliswaar op een plek liep waar je als automobilist geen voetgangers verwacht, hij haar had kunnen ontwijken als hij langzamer had gereden, niets had gedronken en beter op de weg had gelet. Daarom is het aan zijn schuld te wijten dat dit dodelijke ongeluk heeft plaatsgevonden. Ook valt hem te verwijten dat hij na het ongeluk is doorgereden en het slachtoffer in hulpeloze toestand achtergelaten.

In haar eis woog de officier van justitie ook mee dat hij in het verleden is veroordeeld voor te hard rijden op hetzelfde traject en rijden onder invloed. Zij hield ook rekening met zijn somberheidsklachten, zijn beperkte copingvaardigheden en verantwoordelijkheidsgevoel, zoals is gebleken uit het onderzoek naar zijn persoon. Al met al eiste ze een gevangenisstraf van acht maanden, waarvan twee voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar en een rijverbod van drie jaar. Als bijzondere voorwaarden eiste ze een meldplicht bij reclassering, een ambulante behandeling en meewerken aan middelencontrole. Tenslotte vroeg ze de rechter de vordering van de nabestaanden volledig toe te wijzen.