Gevangenisstraf voor brandstichting in eigen woning

Een 30-jarige man is vandaag door de rechtbank in Maastricht veroordeeld tot een gevangenisstraf van 14 maanden waarvan 7 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar. De man kreeg deze straf voor het stichten van brand in zijn eigen woning in Holtum in januari van dit jaar. Bij deze brand ontstond geen gevaar voor anderen of voor andere huizen. Alleen de woning en inboedel van de man en zijn inmiddels ex-vriendin raakten beschadigd.

Wanhoopsdaad
Uit de opgemaakte rapportages blijkt dat de man middenin de maatschappij stond en schijnbaar zijn leven prima op orde had. Toch bleek het niet goed te gaan met hem. Hij stond onder forse psychische druk. Die psychische overbelasting heeft hem in een depressie doen belanden. Onder invloed van die depressie en ontremd door alcoholgebruik, heeft hij vervolgens na een nachtelijke ruzie met zijn vriendin zelfmoord willen plegen door brand te stichten in hun gezamenlijke woning.

De woning, die na een verbouwing van 4 jaar, eindelijk klaar was om er samen met zijn vriendin te wonen en verder aan hun toekomst te bouwen. Door de brandstichting is niet alleen een deel van de woning en de inboedel verwoest, maar ook de relatie met zijn vriendin is dusdanig beschadigd dat hun wegen zich hebben gescheiden. De gevolgen van die ene wanhoopsdaad zijn immens. Niet alleen voor de verdachte, maar ook voor zijn vriendin. De keuze die de verdachte die nacht heeft gemaakt, heeft ook haar enorm getroffen.

Wat verder meeweegt
Gelet op de psychische omstandigheden waaronder de verdachte tot zijn daad is gekomen, kan hem de brandstichting verminderd worden toegerekend. Daarom is het passend om aan de verdachte een minder hoge straf op te leggen dan aan iemand die –populair gezegd– met zijn volle verstand brand sticht. Ook betrekt de rechtbank bij haar overwegingen dat de verdachte niemand pijn wilde doen of wilde schaden met de brandstichting, behalve zichzelf. Uit het dossier blijkt dat er geen levensgevaar voor personen is geweest of gevaar voor de omliggende woningen.

Straf gelijk aan eis
Dit alles tegen elkaar afwegend, acht de rechtbank de eis van de officier van justitie een passende afdoening in deze zaak. De rechtbank veroordeelt de man conform die eis. Gedurende de proeftijd moet de man zich laten begeleiden door de reclassering, moet hij zich laten behandelen voor zijn psychische problematiek en mag hij geen alcohol gebruiken. Die voorwaarden zijn gelijk aan het advies van de psycholoog en de reclassering, om te voorkomen dat de verdachte in de toekomst opnieuw in de fout gaat. Aan zijn ex-vriendin moet de man een schadevergoeding betalen van 3.836,03 euro.