Volleybalsters lopen kwalificatie Spelen mis na kansloze nederlaag tegen ItaliŽ

De volleybalsters van Oranje zijn er op het olympisch kwalificatietoernooi niet in geslaagd om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen. In de wedstrijd tegen Italië ging Oranje kansloos ten onder: (23-25, 17-25, 22-25). In januari heeft Oranje nog een laatste kans om zich te plaatsen voor Tokio 2020.

De hele voorbereiding van het Nederlands team stond in het teken van deze wedstrijd, maar vanaf het begin van de wedstrijd hadden de Italiaanse volleybalsters het betere van het spel. Meteen in de eerste set nam Italië aan de hand van sterspeelster Paola Egonu een grote voorsprong. Oranje kwam nog terug in de eerste set, maar de eerste set ging alsnog naar Italië.

In set twee had Nederland niks in te brengen tegen Italië en die ging dan ook kansloos verloren met 17-25. Italië ging door waar het gebleven was en nam in de derde set een grote voorsprong (13-7) en het leek erop dat Nederland geen kans meer kreeg tegen de sterke Italiaanse volleybalsters. Toch kwam Oranje terug in de set en leek het zelfs bij 20-20 op voorsprong te komen, maar via een challenge pakte Italië alsnog het punt en werd het 21-20 voor Italië. Uiteindelijk zou Nederland de derde set met 25-23 verliezen en is Italië zeker van de Olympische Spelen van Tokio in 2020.

Na de kwalificatierondes die dit weekend zijn afgewerkt, hebben zich zeven landen geplaatst voor Tokio. Nederland en de andere Europese landen die nog geen ticket bemachtigd hebben, hebben nog een kans om deelname aan de Spelen veilig te stellen.

Die mogelijkheid is in januari, tijdens het Europees kwalificatietoernooi. De top-7 van de Europese ranglijst, zonder de reeds geplaatste Europese landen, mag daaraan deelnemen.

Momenteel staat Nederland negende op die ranglijst, maar omdat naast Italië ook Rusland en Servië zich dit weekend plaatsten, mag Nederland wel meedoen aan het EKT.