Downhiller Greenland pakt eerste World Cup-winst, monsterzege Cabirou

Mountainbiker Laurie Greenland heeft in de World Cup downhill zijn eerste zege gepakt. In het Italiaanse Val di Sole was de Brit na een heerlijke run de beste op het uiterst technische parcours, ook wel de Black Snake genoemd.

Op vrijdag begon het tijdens de kwalificatie te regenen, waardoor de startvolgorde wat overhoop werd gegooid. World Cup-leider en wereldkampioen Loïc Bruni leek de winst te pakken, tot Greenland naar beneden denderde. De Brit was vooral op het tweede deel bloedsnel en dook 2,854 seconden onder Bruni's tijd door.

Na Greenland was alleen Amaury Pierron nog gevaarlijk, de rest was - met alle respect - van een ander niveau en had vrijdag mazzel dat ze in droge omstandigheden naar beneden konden. Pierron haalde het echter niet en eindigde op 5,167 seconden als vierde, achter zijn en Bruni's landgenoot Loris Vergier (+4,882).

Buiten de uiteindelijke podiumkandidaten waren twee man nog zeer snel. De Zuid-Afrikaanse legende Greg Minnaar was sneller dan Bruni, maar ging onderuit en eindigde als zevende. Danny Hart reed op gelijke voet met Vergier, maar kreeg in de slotfase een lekke band en werd vijfde.

Bij de vrouwen ging de winst naar Marine Cabirou en niet zo'n beetje ook: de 22-jarige Française ging als een dolle naar beneden, raakte elk plekje perfect en zag de Australische veterane Tracey Hannah op maar liefst 11,776 seconden stranden. Cabirou boekte zo op indrukwekkende wijze haar eerste zege, voor Hannah en de Zwitserse Camille Balanche (+18,324).

De wedstrijden zijn hier (vrouwen) en hier (mannen) terug te kijken.