Blauwe Moskee in Amsterdam betaalt bij boete voor boerka of nikab

De Blauwe Moskee in Amsterdam West zegt vandaag op hun Facebook-pagina dat zij de boete willen betalen mocht die gegeven worden aan iemand met gezichtsbedekkende kleding als een boerka of een nikab.

Vandaag ging het zogenoemde boerkaverbod officieel in. Dat betekent dat het nu bij wet verboden is om in Nederland in het openbaar vervoer, het onderwijs, de zorg en in overheidsgebouwen gezichtsbedekkende kleding te dragen. Wie zich hier niet aan houdt, riskeert een boete van 150 euro.

De Blauwe Moskee wil zich inzetten voor de nikab en boerkadraagsters in Nederland, zo laat het gebedshuis weten via Facebook. "Wordt u beboet vanwege uw keuzevrijheid? Laat het ons dan weten. Zodat wij uw boete kunnen bekostigen."

'Klap in gezicht'
Volgens de Blauwe Moskee is het verbod een klap in het gezicht van de islamitische gemeenschap in Nederland. "De nikab is een bescherming voor de vrouw, een keuzevrijheid binnen onze prachtige religie. Door dit verbod is het voor vele zusters niet (meer) mogelijk om dit onderdeel binnen onze godsdienst te praktiseren. Het bevreemdt ons ook dat dit wetsvoorstel is aangenomen in een land van vrijheid en tolerantie."

Eerder kondigde de Rotterdamse partij NIDA ook al een dergelijke actie aan.