Twee keer goud, negen medailles op Jeugd Olympisch Festival

Op deze wat sport betreft wat meer rustige dag kijken we nog even terug naar de Nederlandse talenten die afgelopen week in actie kwamen. In het Azerbeidzjaanse Baku werd namelijk het Europees Jeugd Olympisch Festival gehouden en daar pakte Nederland de nodige medailles.

Handbal
De Nederlandse dames kenden een wat moeizame groepsfase: Frankrijk (31-27) werd verslagen, Roemenië (25-32) bleek te sterk en Spanje werd met 33-32 dan weer nipt geklopt. In de halve finales rekende Nederland met 23-19 af met Zwitserland, waarna Frankrijk in de finale revanche nam: 21-23 en dus kreeg Nederland het zilver omgehangen.

Judo
Nederland verliet de Heydar Aliyev Arena met een mooie collectie judomedailles. Bij de meisjes tot 52 kilogram ging het goud naar Elin Henninger, die in de finale de Spaanse Ariane Toro Soler versloeg. Joanne van Lieshout won eveneens goud (-63kg), nadat ze de Kroatische Katarina Kristo in de finale de baas was. Zilver was voor Carmen Dijkstra in de klasse boven 70kg, waar ze de finale verloor van de Turkse Hilal Ozturk. Yael van Heemst (-70kg) verloor eveneens een finale: Ai Tsunoda Rousant uit Spanje was te sterk en dus pakte Van Heemst zilver.

Brons was er voor Alexe Wagemaker (-57kg), die in de halve finales van de latere Turkse winnares Ozlem Yildiz verloor. De enige jongensmedaille kwam van Jelle van Teijlingen (-73kg). Na zijn nederlaag in de achtste finales vocht hij zich via de herkansingen naar de strijd om brons, die hij won van de Portugees Rodrigo Pires. Axel Heeren (M90), Ian van Herk (M81), Niels Thijssen (M66), Laurens Wilms (M55), Indy Godschalk (W48) en Joshlyn Supusepa (W44) werden vroegtijdig uitschakeld of - in het geval van Supusepa - verloren de strijd om brons.

Zwemmen
Het zwemmen leverde twee keer brons op. Tim Korstanje tikte op de 50m vrije slag aan in 23,08 seconden, een kleine twee tienden achter de Poolse winnaar Mateusz Chowaniec (22,91). Op dezelfde afstand was er eenzelfde medaille voor Milou van Wijk en wel in 25,76 seconden, waarmee ze de Roemeense Bianca Costea (25,34) wel relatief ruim voor moest laten gaan. Van Wijk werd zesde op de 100m vrije slag, Ismay Lichtendonk werd achtste op de 100m rugslag.

Turnen
Nederlandse medailles zaten er niet in. Marit Reijnders en Lisa van Rozen haalden de meerkampfinale wel, hoewel er slechts drie van de 31 deelneemsters aan de kwalificatie af moesten vallen, daarin bleven ze onderin hangen. Van Rozen werd 22e, Reijnders moest na twee toestellen afhaken. Een individuele toestelfinale werd door de dames niet bereikt.

Worstelen
Bredi Slinkers vertegenwoordigde Nederland en wel bij het Grieks-Romeins worstelen tot 60kg. In de achtste finales moest hij zijn meerdere erkennen in de Rus Magomed Gigiev, waarna hij in de herkansingen sneuvelde tegen Filip Vercevic uit Kroatië. Het thuisland deed het overigens prima: acht keer goud, waaronder in vijf van de zes gewichtsklassen in het Grieks-Romeins worstelen.