Langlaufster Nousiainen (36) overleden

De Finse oud-langlaufster Mona-Liisa Nousiainen is overleden. De olympiër, die haar grootste successen onder meisjesnaam Malvalehto boekte, overleed na een lang ziekbed en werd slechts 36 jaar.

Nousiainen was een veterane in het langlaufen, van 2001 tot en met 2018 deed ze mee in de World Cup, hoewel ze na het seizoen 2016/17 nog maar sporadisch in actie kwam. Ze slaagde er niet in zich te plaatsen voor de Olympische Spelen van Pyeongchang, waarna de moeder van één kind haar carrière besloot te beëindigen. Niet veel later hoorde ze dat ze een agressieve vorm van kanker had, waarop artsen haar nog drie maanden gaven.

In 2014 werd ze in Sochi 28e op de olympische sprint in vrije stijl, niet haar favoriete stijl. Op de WK's van 2005 en 2013 werd ze op de klassieke sprint zevende en op dat onderdeel boekte ze in 2013 in Liberec ook haar enige individuele World Cup-zege. Een maand later volgde in Sochi World Cup-winst op de klassieke teamsprint, samen met Anne Kyllönen.

Naast langlaufster was ze ook fervent muzikante: ze studeerde zelfs accordeon aan de in Scandinavië beroemde Sibeliusacademie. Nousiainen was getrouwd met Ville Nousiainen, zelf winnaar van twee keer WK-brons en ook sinds 2017/18 gestopt. Het stel kreeg in 2010 een dochter.