WK voetbal voor vrouwen van 24 naar 32 landen

Wereldvoetbalbond FIFA heeft groen licht gegeven voor de uitbreiding van het wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen. In 2023 zullen er 32 landen deelnemen. Deze zomer deden in Frankrijk nog 24 teams mee. Slechts acht landen overleefden de groepsfase niet.

In 2023 worden de 32 landen verdeeld over acht groepen. De nummers een en twee van de poules bereiken de achtste finales. "Het enorme succes van het WK dit jaar in Frankrijk maakte ons duidelijk dat we nu door moeten pakken. Het vrouwenvoetbal moet verder doorgroeien”, aldus Gianni Infantino, voorzitter van de FIFA.

"De uitbreiding betekent veel meer dan alleen maar acht extra deelnemers. Op veel meer plekken in de wereld zal vrouwenvoetbal nu nog serieuzer worden aangepakt, omdat de kans op deelname aan een WK veel groter is. Meer meisjes en vrouwen gaan voetballen. Het WK is elke vier jaar de top van een enorme piramide. In de tussentijd hebben we allemaal de plicht om het grondwerk te verrichten en de infrastructuur voor de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal in alle bij onze aangesloten confederaties te versterken."

Het is overigens nog niet duidelijk waar het WK in 2023 gespeeld zal  gaan worden. In mei 2020 wordt de gastheer bekendgemaakt, zo verwacht de FIFA. De Verenigde Staten zijn de titelverdediger na de zege op Oranje in de finale van het WK van eerder deze maand.