Molukse Dag op Kwaku: 'Het is een lifestyle geworden'

Culturele diversiteit moet gevierd worden, dat is waar het op Kwaku Summer Festival om draait. Gistermiddag trokken weer duizenden bezoekers uit binnen- en buitenland naar een zonovergoten Nelson Mandelapark in Amsterdam om samen te eten, Parbobier te drinken en een dansje te wagen.

Molukse Dag
Gister was ook de vierde editie van de Molukse Dag en daar kwamen Molukkers uit heel Nederland op af. Een bezoeker uit Assen kwam voornamelijk voor de muziek: "Er treden Molukse artiesten, helemaal uit Indonesië, op. Daarom ben ik eigenlijk hier". Een meisje uit Woerden kwam vooral voor de gezelligheid: "Gewoon het samenzijn met iedereen. Het lijkt eigenlijk één grote familie!"

Honderd foodstands
Eten speelt een hoofdrol op Kwaku. Tijdenze deze 44ste editie van het festival konden bezoekers zich laven aan maar liefst honderd foodstands. Peggy Burke stond dit jaar voor het eerst met een kraam Kwaku: "Eten op Kwaku is het centrum van heel veel. Het is de manier om samen je vrije tijd door te brengen en zeker als het weer zoals het nu is."

Party stages
Een nieuw fenomeen op Kwaku zijn de party stages. Deze podia richten zich vooral op muziek die ook aanslaat bij jonger feestpubliek. Volgens Orlando Valpoort, die de party stages vorig jaar mede-initiëeerde, was er behoefte aan allerlei andere soorten muziekstijlen. Valpoort: "Je moet denken aan hiphop en R&B classics, maar ook salsa. Daar bleek veel vraag naar. Binnen een jaar tijd is dit podium gegroeid tot eigenlijk het grootste stage na het hoofdpodium."

Deze grote vraag naar andere stijlen, komt volgens Valpoort ook door het internationale karakter van het festival: "Kwaku is voor mij het festival van de verbroedering. Het is een lifestyle geworden."

Nog één weekend
Mensen die het festival nog willen bezoeken kunnen dat vandaag en volgend weekend nog doen. Op zondag 4 augustus komt de 44ste editie van Kwaku officieel ten einde.