Kawasaki wint chaotische 8 uur van Suzuka ondanks crash in slotronde

Het Kawasaki Racing Team Suzukia 8H heeft de acht uur van Suzuka gewonnen. World Superbikes-coureurs Leon Haslam, Jonathan Rea en de Turk Toprak Razgatlioglu, die niet in actie kwam, kregen de overwinning toegewezen na een uiterst chaotische slotfase.

Uur na uur ging het grofweg tussen de eerdergenoemde #10 Kawasaki, de #21 Yamaha van het Factory Racing Team met Alex Lowes, Michael van der Mark en de Japanner Katsuyuki Nakasuga en de #33 van Red Bull Honda (Stefan Bradl, Takumi Takahashi en Ryuichi Kiyonari).

Zo bleef het gaan, terwijl wat meer in de achtergrond door de vaste teams gestreden werd om de wereldtitel. De Kawasaki nam in de slotfase de leiding en Rea begon een alsmaar groter gat te slaan naar de twee achtervolgende machines, die hem niet bij konden houden.

Met vijf minuten te gaan ging het los in de strijd om de wereldtitel: de nummer #2 Suzuki van het Suzuki Endurance Racing Team reed op een negende plek, genoeg om de titel te pakken, maar met Etienne Masson op de machine plofte de motor en was het in één klap gedaan. De #11 van Team SRC Kawasaki France kende geen beste race, maar pakte zo wel de wereldtitel.

Het was echter nog niet gedaan: wereldkampioen Superbikes Jonathan Rea stuurde zijn leidende Kawasaki in de allerlaatste ronde tegen de grond...maar gelijk werd de rode vlag gezwaaid. Rea kon zijn machine niet op gang krijgen en haalde de finish dan ook niet, want een DNF opleverde en de winst in handen legde van het Yamaha-team van Van der Mark.

Kawasaki diende een protest in en dat werd gehonoreerd: Rea was niet vanwege de plotseling invallende regen tegen de grond gegaan, maar gleed uit over het enorme oliespoor wat Masson's ploffende Suzuki op het asfalt had gelegd. De Kawasaki werd in ere hersteld en won de race, voor de Yamaha en de Honda.