Dubbel wereldrecord zwemsters VS in afsluitende WK-finale

In het Zuid-Koreaanse Gwangju is het wereldkampioenschap langebaanzwemmen zondag afgesloten. De 42e en laatste finale was die op de 4x100 meter wisselslag bij de vrouwen en daar ging het hard.

De pas 17-jarige Amerikaanse Regan Smith verpletterde op de 200 meter rugslag uit het niks het wereldrecord, maar zwom de 100 meter individueel niet. Nu startte ze en dat ging niet zo'n beetje hard ook: met 57,57 liet ze niks heel van het oude wereldrecord (58,00) van Kathleen Baker.

Lilly King hield op de schoolslag zonder problemen stand, net als Kelsi Dahlia op de vlinderslag. De individueel geweldig zwemmende Simone Manuel nam de vrije slag voor haar rekening en deed het nu met een scherpe splittijd van 51,86 ook bijzonder goed.

De Amerikaanse finishtijd kwam uit op 3:50,40 minuten, een dikke seconde sneller dan het twee jaar oude Amerikaanse wereldrecord. Met 3:53,42 pakte Australië zilver, doordat slotzwemster Cate Campbell nog nét afrekende met de Canadese Penny Oleksiak (3:53,58).

De VS sluit het WK zo af met veertien keer goud, Australië en Hongarije wonnen er vijf en vier. Rusland, Italië, China en Groot-Brittannië wonnen drie keer goud, Japan en Canada twee keer en voor Zweden, Zuid-Afrika en Duitsland lag er één keer goud klaar.