Gemengde estafetteploeg grijpt naast WK-medailles, Ledecky pakt 4e goud op rij

Zwemster Katie Ledecky heeft voor de vierde keer op rij de wereldtitel gepakt op de 800 meter vrije slag. In het Zuid-Koreaanse Gwangju moest de Amerikaanse, dit toernooi geveld door ziekte, wel alles uit de kast trekken.

Bij afwezigheid van Ledecky won Simona Quadarella het goud op de 1500m vrij en de Italiaanse opende volle bak de aanval op de Amerikaanse. Honderden meters zwommen ze naast elkaar, maar in de laatste 50 meter slingerde Ledecky de turbo aan en won ze in 8:13,58 minuten. Quadarella hield met 8:14,99 stand en pakte zilver, voor de 8:15,70 van de Australische Ariarne Titmus, die Ledecky op de 400m vrij al klopte.

4x100m vrije slag gemengd - finale
Nederland pakte op de vorige twee WK's waar dit nummer op het programma stond zilver, maar dat zat er nu niet in. Kyle Stolk en Jesse Puts bleven in de buurt, relatief gezien, Femke Heemskerk deed het niet onaardig, maar Ranomi Kromowidjojo bleef ver buiten haar mogelijkheden en Nederland eindigde als zesde.

Het goud ging naar de Amerikaanse ploeg, waar slotzwemster Simone Manuel een prachtig duel met de Australische Bronte Campbell winnend afsloot in 3:19,40 minuten, een nieuw wereldrecord. Op 0,57 seconden werd Australië tweede, Frankrijk greep met 3:22,11 het brons.