Dressel zwemt naar vijfde goud op WK, Smith benadert eigen wereldrecord

Zwemmer Caeleb Dressel heeft op het WK langebaan in Gwangju zijn vijfde gouden medaille te pakken. Op de 100 meter vlinderslag, waarop de Amerikaan vrijdag het wereldrecord van Michael Phelps verbrak, pakte hij zaterdag ook het goud.

Dressel keerde iets langzamer dan een dag eerder en tikte onbedreigd aan in 49,66 seconden, iets boven zijn record, maar wel onder het oude record van Phelps. Het is voor de 22-jarige Dressel alweer de twaalfde wereldtitel, nadat hij er in Budapest twee jaar geleden zeven won. Zilver was dit keer voor de Rus Andrei Minakov in 50,83 seconden, voor de 51,16 van de Zuid-Afrikaan Chad le Clos.

200m rugslag vrouwen - finale
De 17-jarige Regan Smith was hard op weg om haar sensationale wereldrecord van vrijdag nog eens te verpletteren, maar dat zat er niet in: ze leverde haar voorsprong in, maar won wel ruim in 2:03,69 minuten, alsnog onder het oude record. De Australische Kaylee McKeown won op grote afstand de strijd om zilver in 2:06,26 minuten, tegen de 2:06,62 van de Canadese Kylie Masse.

50m rugslag mannen - halve finales
Wereldrecordhouder Kliment Kolesnikov was weer de snelste: met 24,35 seconden kon niemand echt aan de Rus tippen. De Roemeen Robert Glinta zou zijn land met 24,53 een zeldzame medaillekans kunnen bezorgen, Kolesnikov's landgenoot Evgeny Rylov - de wereldkampioen op de 200m - tekende in 24,56 voor de derde tijd.