Trentin pakt ritzege, peloton doet het rustig aan

De zeventiende etappe in de Tour de France, over 200 kilometer van Pont du Gard naar Gap, is gewonnen door Matteo Trentin. De Italiaanse sprinter, die zijn derde ritzege in een Tour de France boekte, kwam solo over de meet. Het peloton finishte op ruim een kwartier. Julien Alaphilippe behield het geel.

Een grote groep wist uit het peloton te ontsnappen met daarbij Mollema, De Gendt, Van Avermaet en Rui Costa. Ze kregen de zegen van het peloton dat ook vandaag weer te kampen had met de hitte. De maximale voorsprong was ruim boven de 10 minuten.

Op 35 kilometer van de meet probeerde Mollema  weg te rijden uit de kopgroep, maar zijn poging strandde, net als Politt even daarna. Met het oog op de komende dagen deden ze het in het peloton rustig aan. De achterstand op 30 kilometer van de meet was al meer dan 15 minuten.

In de kopgroep bleef het onrustig. Er onstond een nieuwe voorste groep bestaande uit Oss, Asgreen, Gougeard, Izagirre, Scully, Trentin, Van Avermaet, Laengen, Skujins, Périchon en King. In de nieuwe kopgroep was het onrustig en door tempoversnellingen moesten Stake Laengen, Périchon, Scully, King en Gougeard lossen.

Het was Trentin die aanviel en een gat sloeg. De Europees kampioen die sowieso al een ijzersterke indruk maakte, had al gauw ruim 20 tellen voorsprong op Perichon die in zijn eentje achter de Italiaan aanging. Asgreen haalde Perichon vervolgens bij en liet hem achter.

Trentin ondertussen reed gewoon door en kwam onbedreigd als winnaar over de meet. De 24-jarige Asgreen kwam op ruim een halve minuut als tweede over de meet, een paar seconden daarachter werd Van Avermaet derde. Mollema eindigde als vierde.