'Onaantastbaar' wereldrecord Phelps vernietigd door fenomenale Milak

Op de 200 meter vlinderslag had zwemmer Michael Phelps al enige tijd het wereldrecord in handen. In een 'superpak' zwom hij in 2009 naar 1:51,51 minuten en dat was onaantastbaar...maar Kristof Milak lachte erom.

Het pas 19-jarige Hongaarse megatalent begon sterk, zag zijn concurrenten langzaam afhaken en zwom vervolgens alleen nog maar sneller. Phelps' record ging er niet zo'n klein beetje aan ook: Milak tikte aan in 1:50,73 minuten, nu al een van de meest legendarische records die we ooit hebben kunnen aanschouwen. De Japanner Daiya Seto (1:53,86) pakte zilver, uittredend wereldkampioen Chad le Clos uit Zuid-Afrika (1:54,15) won brons, maar dat was woensdag even bijzaak.

50m schoolslag mannen - finale
Adam Peaty zou wel even voor de derde keer op rij de titel pakken...en dat deed de Brit dan ook. Met 26,06 seconden bleef hij net wat boven zijn wereldrecord, maar het was ruim voldoende. Brazilië kon ook juichen: Felipe Lima, die overigens binnenkort voor de VS uit hoopt te komen, pakte in 26,66 seconden zilver, João Gomes Júnior zwom in 26,69 naar brons.