NVWA waarschuwt voor onjuist gecertificeerde gasgeisers

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft geconstateerd dat de butaan/propaan gasgeisers MoveFlame 2 en MoveFlame 3 niet voldoen aan de wettelijke veiligheidseisen. De geisers zijn vanaf 2018 verkocht en worden ook wel aangeduid als JSD20-W03 en JSD12-W03. De beide typen gasgeisers zijn vermoedelijk in caravans, campers en vakantiehuisjes geïnstalleerd. Maar ook in woningen kunnen deze typen geisers voorkomen.

Voor beide types is de zogenaamde conformiteitsbeoordelingsprocedure niet of onvoldoende uitgevoerd. Deze procedure is bedoeld om de veiligheid van de geisers vast te stellen en wordt uitgevoerd door een onafhankelijke testinstantie. De CE-markering is daarom onterecht aangebracht. Het gebruik van niet geteste geisers kan onder andere het risico van brand en koolmonoxidevergiftiging met zich meebrengen.

Niet gebruiken
Als u eigenaar, bezitter of gebruiker bent van een gasgeiser die op butaan- of propaangas werkt, controleer dan of deze van het type MoveFlame 2 of MoveFlame 3 is (modelnummer JSD20-W03 of JSD12-W03). Bent u in het bezit van een gasgeiser met modelnummer JSD20-W03 of JSD12-W03, stop dan onmiddellijk met het gebruik ervan en neem contact op met de leverancier waar u deze heeft gekocht.

Leveranciers
Vooralsnog is bij de NVWA bekend dat de MoveFlame 2 en MoveFlame 3 (modelnummers JSD20-W03 en JSD12-W03) werden verkocht door Broyeurfabriek Nederland B.V., Broyeurspecialist.nl, Broyeur, Move, Douchecabine, MoveFlame, MegaMove.nl, DaewooLiving Tech Holland, Waterlove, Broyeurfabriek Nederland of Homac.