Zwemmers Toussaint en Brzoskowski grijpen naast WK-finale en olympisch ticket

Zwemmers Kira Toussaint en Maarten Brzoskowski hebben zich op het WK langebaan in Gwangju niet geplaatst voor de finale op respectievelijk de 100 meter rugslag en de 200 meter vrije slag. Ook een plek bij de beste twaalf zat er niet in, wat voor het Nederlandse NOC olympische kwalificatie zou betekenen.

Toussaint tikte in haar halve finale aan in 1:00,13 minuten, een vrij tegenvallende tijd nadat ze vooral in het slotstuk in leek te storten. Het was uiteindelijk goed voor de dertiende tijd en dus greep ze op één positie - voorlopig - naast het olympisch startbewijs, waar uiteraard nog wel meer kansen voor zijn. Wereldkampioene Kylie Masse uit Canada was met 58,50 seconden de snelste, de Australische Minna Atherton zat er met 58,60 niet ver vandaan.

Brzoskowski was in de halve finales van de 200m vrij de langzaamste in 1:47,13 minuten, terwijl elf van de zestien halvefinalisten onder de 1:46 doken. De Australiër Clyde Lewis maakte de grootste indruk: hij zwom naar 1:44,90 en kon zo de Chinese olympisch- en wereldkampioen Sun Yang (1:45,31) verrassen. Ook onder meer de Litouwer Danas Rapsys (1:45,44) gaat met prima kansen richting de finale van dinsdag.

Op de 200 meter wisselslag bij de vrouwen werd de finale gezwommen en voor de vierde keer op rij ging de wereldtitel naar wisselslagkoningin Katinka Hosszu. De Hongaarse tikte aan in 2:07,53 minuten en was daarmee ruimschoots sneller dan de op de terugweg zijnde Chinese Ye Shiwen (2:08,60), de olympisch kampioene van 2012. Sydney Pickrem haalde met 2:08,70 en brons de volgende Canadese medaille binnen.

Wereldkampioen Xu Jiayu maakte op de 100m rugslag bij de mannen grote indruk. Met zijn 52,17 seconden was de Chinees in de halve finales de snelste en kwam hij prima in de buurt van Ryan Murphy's wereldrecord van 51,85. Murphy zelf tekende voor 52,44 en noteerde daarmee dezelfde tijd als de Rus Evgeny Rylov. Europees kampioen en kanshebber Kliment Kolesnikov greep naast een finaleplek, hoewel de Rus als excuus aan kan dragen dat hij op de weg terug is van een blessure.

De 100m schoolslag bij de vrouwen gaat een verhitte strijd om goud worden tussen aartsvijanden Lilly King en Yuliya Efimova. De Russische was maandag sneller: 1:05,56 minuten, waarmee ze één tiende rapper was dan King in de andere halve finale.