Politie-adviseur vindt hoofddoek bij uniform nog steeds een goed idee

Agenten die een hoofddoek moesten kunnen dragen: het idee werd begin 2017 opgeworpen door de toenmalige Amsterdamse hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg. Maar niet veel later werd het idee ook alweer afgeschoten. Fatima Elatik die Aalbersberg destijds adviseerde vindt dat nog steeds jammer.

Dat vertelt Elatik in het AT5-programma De Zwoele Stad. Elatik vindt het zonde dat het idee destijds in de kiem is gesmoord. "Die discussie over neutraliteit heeft wat mij betreft ook z'n grenzen."

Afspiegeling van Amsterdam
Volgens Elatik hadden de politieorganisatie en de oud-korpschef twee grote opgaven: de politie moest voorbereid zijn op vraagstukken van de toekomst en meer een afspiegeling zijn van de Amsterdamse samenleving.

"Aalbersberg wilde diversiteit in alle lagen van de organisatie en kwam daarom uiteindelijk met het idee om vrouwen met een hoofddoek toe te staan bij de politie. Ik vind het jammer dat dat direct is afgeblazen, want hij wilde in principe alleen het gesprek erover starten."

'Een soort Marokkaanse moedertjes'
Het idee van het toestaan van hoofddoeken bij de politie speelde al langer en past bij het veranderprogramma dat Elatik voor de politie had ontwikkeld: 'Politie van iedereen'. Het doel van dat programma was dat de politie meer aansluiting zou vinden in moeilijke wijken.

"Ik vind het echt zonde", zegt Elatik. "Wie weet wat het verschil was geweest, zeker als je het hebt over de mocromaffia-jongetjes, als we heel veel vrouwen bij de politie hadden gehad van Marokkaanse origine. Als een soort moedertjes."

'Wat is neutraliteit?'
Elatik vindt dat Aalbersberg in deze zaak ook niets kwalijk genomen kan worden. "Hij handelde in opdracht van het korps. Dit was deel van zijn taakopdracht." Het hoofdargument tegen een hoofddoek bij het politie-uniform, is dat het in strijd zou zijn met het idee dat de politie neutraliteit uit moet stralen.

"Wat is neutraal, ben je neutraal in je uiterlijk, of neutraal in je handelen? Ik vind dat laatste belangrijker." Toch denkt Elatik niet dat er snel agentes met hoofddoeken rond zullen lopen. "Niet in dit huidige politieke milieu, en het type leiderschap bij de politie nu. Die durven niet te veel te experimenteren."

Het hele interview met Fatima Elatik en misdaadjournalist Wouter Laumans in de Zwoele Stad is hier terug te zien.