SpaceX denkt te weten waarom Crew Dragon ontplofte

Ruimtetransportbedrijf SpaceX heeft maandag naar buiten gebracht wat zij denken dat de oorzaak is geweest voor het ontploffen van de 'Crew Dragon'-module in april. Een lekkende klep was de schuldige, aldus het persbericht.

Het probleem deed zich voor op het moment dat de krachtige SuperDraco-motoren van de astronautenmodule Crew Dragon werden aangezet tijdens een testsituatie op aarde. Deze motoren moeten er voor zorgen dat de module zich, in geval van een noodsituatie tijdens de lancering, van de raket kan losmaken.


1:1 model van de Crew Dragon (Foto: gettyimages)

Op die testdag eind april waren opeens zware rookwolken te zien boven de testlocatie van SpaceX. Ook werd een video gelekt waarin een ontploffende Crew Dragon te zien was. Later bevestigde zowel SpaceX als de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA dat de module door een explosie vernietigd was. Er vielen geen gewonden.

Lees ook: SpaceX incasseert zware tegenslag

Telemetrie, high-speed camerabeelden en analyse van teruggevonden brokken wijzen erop dat het probleem zich voordeed toen een kleine hoeveelheid van het drijfgas stikstoftetroxide langs een terugslagklep in een heliumleiding, die werd gebruikt om de drijfgasreservoirs onder druk te zetten, lekte.

"Toen we de kleppen openden en het drijfgassysteem onder druk zetten, denken we dat dit gas terug in de terugslagklep werd gedreven. Dat heeft in wezen de terugslagklep vernield en een explosie veroorzaakt", aldus Hans Koenigsmann van SpaceX.


Oopsie (Bron: YouTube)

Ruimtestrijd tussen SpaceX en Boeing
Deze evacuatie-test leek de laatste test voordat de astronautenmodule daadwerkelijk bemand kon worden. SpaceX ligt in een concurrentiestrijd met Boeing wie als eerste astronauten naar het Internationale Ruimtestation (ISS) mag schieten. SpaceX lag ruim voor, maar de Amerikaanse vliegtuigbouwer is door deze vertraging en het aanvullend onderzoek al weer aardig dichterbij gekropen.

Boeing zal hun, vooralsnog onbemande, shuttle in augustus naar het ISS sturen. SpaceX hoopt eind 2019 een bemande vlucht in te kunnen plannen, maar dan moet er verder niets meer fout gaan. NASA betaalt de Russen op dit moment tachtig miljoen dollar per omhooggeschoten astronaut en heeft SpaceX en Boeing in 2014 de opdracht gegeven een Amerikaans alternatief te verzinnen.