Pas op met illegaal downloaden op vakantie

In veel landen kunnen vakantiegangers illegaal downloaden beter laten. In tegenstelling tot in Nederland, hangt er hier namelijk een flink prijskaartje aan het onrechtmatig binnenhalen van bestanden. Het downloadverbod wordt echter niet overal op dezelfde manier gehandhaafd. In de aanloop naar het vakantieseizoen inventariseerde VPNgids.nl daarom hoe de regelgeving zich in populaire vakantiebestemmingen verhoudt.

Pas op voor hoge geldboetes
VPNGids.nl waarschuwt onder andere de vakantiegangers in Duitsland, Finland, Frankrijk, België en het Verenigd Koninkrijk. In deze Europese vakantiebestemmingen worden namelijk regelmatig boetes uitgeschreven voor het illegaal binnenhalen van films, muziek en series.

Ook Nederlanders die hun vakantie buiten Europa zoeken, lopen risico. In de Verenigde staten, Japan, en in Nieuw-Zeeland wordt het downloadverbod namelijk tevens actief gehandhaafd. Overtreders kunnen hier een flinke rekening op de mat verwachten. Zo moest een vrouw in de Verenigde Staten $80.000 betalen per gedownload nummer. Omdat ze er 24 had gedownload kwam dit uit op een totaalbedrag van 1,9 miljoen dollar.

Tegengaan van illegaal downloaden
Er zijn echter ook landen die het illegaal downloaden op een andere manier proberen te voorkomen. Bijvoorbeeld door het blokkeren van sites waarop gebruikers films en muziek kunnen downloaden. Websites als The Pirate Bay zijn bijvoorbeeld niet beschikbaar in populaire vakantielanden Portugal en Italië.

In Griekenland, Mexico, Egypte en Australië wordt het downloadverbod op dezelfde manier gehanteerd als in Nederland. Illegaal downloaden is hier volgens de wet verboden, maar er is hier nog niet overgegaan op actief beboeten. Toch telt een gewaarschuwd mens voor twee: dit kan namelijk elke dag veranderen. Kijk voor vertrek daarom nog de lokale actuele wetten na over downloaden.