Weer dubbel Chinees goud op WK schoonspringen

Ook de tweede finaledag van het wereldkampioenschap schoonspringen in het Zuid-Koreaanse Gwangju heeft maximaal Chinees goud opgeleverd. Er stonden twee onderdelen op het programma en China domineerde.

De mannen sprongen van de éénmeterplank en daar was het de 17-jarige Wang Zongyuan die goud pakte. Dat ging niet vanzelf: na drie van de zes ronden stond hij nog op de zevende plek, daarna begon hij te stijgen. Thuisheld Woo Ha-ram moest zijn leidende positie na de vijfde sprong afstaan aan Wang, die het in sprong zes afmaakte. Zilver was er voor de Mexicaanse veteraan Rommel Pacheco, terwijl de Chinees Peng Juanfeng zich in de laatste sprong nog het podium op werkte, ten koste van Woo.

De vrouwen sprongen om synchroongoud van het tienmeterplatform en dat ging naar twee zelfs voor schoonspringen jonge dames: Lu Wei is pas 13 jaren jong en won samen met de 15-jarige Zhang Jiaqi. De twee waren in alle vijf sprongen de beste en wonnen voor Leong Mun Yee en veterane Pandelela Rinong uit Maleisië, met brons voor Samantha Bromberg en Katrina Young uit de VS.

Dat kwam pas in de laatste sprong tot stand: het Canadese duo Meaghan Benfeito en Caeli McKay zakte door een vooral dankzij McKay mislukte sprong van drie naar vier in de laatste ronde, waardoor de jonge McKay even flink getroost moest worden door haar veel meer ervaren teamgenote.