Engeland wereldkampioen cricket na historische en heroïsche finale

Twee spannende finales op 8,5 mijl van elkaar in Londen. Naast de spannende Wimbledonfinale in het noorden van de stad, was er de finale van het wereldkampioenschap cricket. Engeland heeft wereldtitel cricket veroverd op heroïsche wijze verovers. In een finale die acht uur duurde, wonnen de Engelsen uiteindelijk in een sudden-death super over van Nieuw-Zeeland. Beide teams waren na vijftig overs met 241 runs geëindigd. Nadat ze elkaar ook in de super over in evenwicht hielden, ging de wereldtitel naar de Engelsen omdat die meer boundaries scoorden.

Het WK startte zeven weken geleden met tien landen. De top vier bereikte de halve finales. Nieuw-Zeeland rekende hierin af met India, terwijl Engeland het haalde van Australië. De Aussies waren de titelverdediger, na een zege tijdens de editie van 2015 tegen Nieuw-Zeeland. Voor Engeland is het na drie verloren finales (1979, 1987 en 1992) voor de vierde keer scheepsrecht.

Nieuw-Zeeland won de toss en ze kwamen tot een score van 241 runs met Henry Nicholls als topscoorder met 55 runs. Vervolgens was het de beurt aan Engeland en geleidelijk pakten ze hun runs. Maar halverwege de inning stond de teller op 93 en waren Joe Root en aanvoerder Eoin Morgan al uit. Het koppel Ben Stokes (not out) en Jos Buttler hield de Engelse droom levend door beiden een halve century te slaan. Het kwam tot 15 runs in de laatste over en mede door twee zessen kwam Engeland uiteindelijk op gelijke hoogte. 

Een super over was nodig om te beslissing te brengen. Zes ballen er land om te beslissend wie er kampioen zou worden. Engeland begon met batten en kwamen met Stokes en Butler om te slaan. Ze noteerden samen vijftien runs. Nieuw-Zeeland begon met een drie, waarna Jimmy Neesham de bal het veld uit sloeg. Goed voor zes runs. Het kwam op de laatste bal aan. Nieuw-Zeeland had twee runs nodig. Martin Guptill kwam echter een meter te kort om Nieuw-Zeeland te titel te bezorgen en ging uit. 

Feest op Lord's, waar Engeland eindelijk kon afrekenen met een trauma. Het zal nog lang onrustig blijven op de Engelse kostscholen. 

Engeland wereldkampioen cricket. (PRO SHOTS/Action Images)
Engeland wereldkampioen cricket. (PRO SHOTS/Action Images)