Dragqueen Jennifer Hopelezz geweigerd door taxichauffeur

De Amsterdamse dragqueen Jennifer Hopelezz is gistermiddag opnieuw geweigerd door een taxichauffeur. "Terwijl ik iets meer dan een week geleden nog een intentieverklaring met taxibedrijven heb ondertekend om discriminatie tegen te gaan."

Zo rond 16.00 uur bestelden Hopelezz en haar gezelschap een Uber. Ze hadden die dag net gewerkt aan een film ter promotie van de Pride. "In Amsterdam kun je zijn wie je bent", was daarvan de boodschap. "Nogal ironisch dat we vijf minuten later werden geweigerd door de taxichauffeur. Hij zag ons staan, cancelde meteen de rit en is weggereden."

Uiteindelijk heeft een andere Uber-chauffeur het gezelschap alsnog meegenomen. "Gelukkig zijn we thuisgebracht. Maar dit is wel dagelijkse kost. Je weet elke keer dat de kans bestaat dat je slecht behandeld wordt door een chauffeur, heel deprimerend."

Toch maakt bijna niemand een melding, ziet Hopelezz. "Het is ook veel gedoe. Op de site van Uber kun je 'discriminatie' niet eens aangeven als reden van je klacht. Maar ik kan het gewoon niet laten gaan, ik moet iets met deze frustratie."

Intentieverklaring
Ook voor Hopelezz is het namelijk niet de eerste keer dat ze is geweigerd. Zo wilde een chauffeur van taxibedrijf TCS haar vorig jaar tijdens de Pride niet meenemen. Uiteindelijk heeft er een ontmoeting plaatsgevonden met de chauffeur, waarbij hij zijn excuses heeft aangeboden. Bovendien beloofde de directeur van het taxibedrijf beterschap.

Om dit soort incidenten daadwerkelijk te voorkomen, tekenden alle Amsterdamse Toegelaten Taxi Organisaties (TTO’s), Uber, ViaVan en Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) op 3 juli de intentieverklaring 'discriminatievrije taximarkt'.

"Maar als ze daar niks mee doen, dan heeft het geen enkele zin gehad", aldus Hopelezz. "Ik ben ook benieuwd of de chauffeurs hier wel van op de hoogte zijn gesteld."

'Heel makkelijk'
Ze heeft inmiddels contact gezocht met het Meldpunt Discriminatie en een klacht ingediend bij Uber. Het taxibedrijf heeft vandaag excuses aangeboden voor het incident. "Maar dat is heel makkelijk. Ik wil gewoon weten: wat wordt hiermee gedaan?"

Daarom hoopt ze dat er opnieuw een ontmoeting kan worden geregeld, ditmaal met de chauffeur van Uber. "Ik wil weten of hij van deze intentieverklaring wist. En als hij op de hoogte was, waarom hij de verklaring dan toch heeft genegeerd."

Uber laat in een reactie aan AT5 weten het gedrag van de chauffeur 'onacceptabel' te vinden. "Het gaat in tegen onze regels en als blijkt dat de chauffeur inderdaad heeft gediscrimineerd, dan worden er acties ondernomen. Want iedereen verdient een veilige rit. We gaan uitzoeken wat er precies is gebeurd en willen graag in gesprek gaan met Jennifer Hopelezz."