Defensie aanwezig bij herdenking Franse Revolutie

Tijdens de viering van Quatorze Juillet in Parijs, bevonden zich onder de 4.000 militairen tellende parade ook Nederlanders. Het luchtdefilé telde 40 helikopters en bijna 70 vliegtuigen waaronder een Nederlandse F-16.

Daarnaast passeerden 200 voertuigen de toeschouwers op de Champs-Elysees waartoe ook minister-president Mark Rutte en minister van Defensie Ank Bijleveld-Schouten behoorden. Zij waren er op uitnodiging van de Franse president Emmanuel Macron.

Europese Interventie Initiatief
Frankrijk viert jaarlijks op 14 juli het begin van de Franse revolutie in 1789. Dit jaar was het thema Europese defensiesamenwerking. Tijdens de militaire parade liepen daarom militairen mee van de 10 landen die deelnemen aan het Europese Interventie Initiatief (EII). Dit is bedoeld om een gezamenlijke strategische cultuur te ontwikkelen. Procedures voor de inzet bij missies van de EU, de NAVO, de VN of ad hoc coalities, moeten dan soepeler en sneller verlopen.

De landen die deelnemen aan EII zijn België, Denemarken, Duitsland, Spanje, Estland, Finland, Nederland, Portugal, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

Demoteam Patrouille de France (Afbeelding: Defensie)
Demoteam Patrouille de France (Afbeelding: Defensie)