Russische kunstzwemsters beginnen met dubbel goud aan WK

Op het wereldkampioenschap kunstzwemmen - het voormalige synchroonzwemmen - heeft Rusland alvast de eerste twee gouden medailles gepakt. In het Zuid-Koreaanse Gwangju leverde de technische routine zowel solo als bij de duetten goud op.

Svetlana Kolesnichenko won het sologoud met haar score van 95,0023 punten, in totaal al haar veertiende wereldtitel. In 2011, 2013 en 2015 won ze drie keer goud, in 2017 volgden er vier en dat zou nu ook best weer kunnen. Het zilver ging naar de Spaanse Ona Carbonell, inmiddels haar tiende zilveren WK-medaille, terwijl Yukiko Inui uit Japan het brons won.

Bij de duetten lag Kolesnichenko samen met de legendarische Svetlana Romashina in het water. Romashina won sinds 2005 maar liefst achttien wereldtitels en vijf keer olympisch goud, waarna ze er na 2016 even tussenuit ging.

Nu is ze terug en met Kolesnichenko pakte ze wereldtitel nummer negentien met 95,9010 punten, ruim meer dan Huang Xuechen en Sun Wenyan uit China. Voor Huang was het overigens de dertiende zilveren WK-medaille. Het brons ging naar Marta Fiedina en Anastasiya Savchuk uit Oekraïne.

Kolesnichenko's sologoud (Bron: YouTube)