Mountainbiker Schurter profiteert optimaal van afwezigheid Van der Poel

Mountainbiker Nino Schurter heeft eindelijk zijn eerste World Cup-zege van het jaar te pakken. De Zwitserse grootheid heeft dit jaar nogal grote moeite met onder meer Mathieu van der Poel, maar die zit midden in een trainingsstage.

In Vallnord in Andorra begon Schurter niet zo best aan de koers, maar hij knokte zich terug. Ondrej Cink en Henrique Avancini vielen al vroeg aan en sloegen een flink gat, waarna Cink er op de grote klim zelf vandoor ging. Dat kwam hem later echter duur te staan: in het hoge Andorra was hij te diep gegaan en de Tsjech moest pas op de plaats maken en even pauzeren.

Avancini werd ondertussen bijgehaald door Schurter en diens landgenoot Mathias Flückiger, met ook nog de Italiaan Gerhard Kerschbaumer erbij. Laatstgenoemde zakte in de slotfase weer wat weg, Avancini moest de Zwitsers laten gaan, maar hield stand op de derde plek: het eerste Braziliaanse World Cup-podium ooit op de cross-country.

Flückiger trok de gashendel in de slotfase stevig open, maar Schurter bleef volgen en ging er in de laatste meters overheen. Milan Vader eindigde als 25e.